Egyetlen fillér plusz forrást sem jelent az Európai Bizottság javaslata

A Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) képviselői olyan további javaslatokat sürgetnek az Európai Bizottságtól (EB), amelyek a magyarországihoz hasonló helyzetben lévő országoknak is segítséget nyújtanak a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezésben, annak gazdasági és szociális hatásainak mérséklésében – mondta Deutsch Tamás, a kormánypártok brüsszeli delegációvezetője pénteken, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

Forrás: MTI2020. 03. 27. 15:13
null
Budapest, 2016. július 12. Deutsch Tamás európai parlamenti képviselõ, a Digitális Jólét Programért felelõs miniszterelnöki biztos beszédet mond a kétnapos tudományos és technológiai konferencia megnyitóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2016. július 12-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus hangsúlyozta, csütörtökön az EP-képviselők elsöprő többsége támogatta a bizottság 37 milliárd eurót érintő javaslatát, amely az Európai Unió tagországainak mintegy egyharmadának, kevesebb mint a felének nyújt segítséget.

„Nekünk, magyaroknak, Magyarországnak egyetlen egy fillér plusz európai uniós forrást ez a bizottsági javaslat nem jelent”

– mondta Deutsch Tamás, majd aláhúzta, a Fidesz-KDNP az unió vezetői által „oly sokat emlegetett” szolidaritás, együttérzés jegyében támogatták ezt az indítványt.

Kifejtette, a magyar kormánypárti képviselők ezzel egy időben arra kérik az Európai Néppárt frakcióvezetőjét, hogy terjessze az Európai Bizottság elé azt a magyar delegáció által kezdeményezett, de más képviselők által is támogatott javaslatot, amely a tagországok további kétharmadának is segítséget jelenthet.

Deutsch Tamás elmondta,

javasolják, hogy az EB azokon a területeken is nyújtson előfinanszírozást, ahol a tagországok még nem kötötték le teljes egészében a rendelkezésre álló uniós forrásokat. Ez Magyarországnak is plusz forrásokat jelenthetne, ilyen bizottsági indítvány pedig még nincs

– tette hozzá.

A kormánypárti EP-képviselő fontosnak nevezte, hogy a koronavírus elleni védekezésre nyújtott uniós forrásokat az országokon belül bármely régióban fel lehessen használni, még ott is, ahol egyébként a gazdasági fejlettség miatt nem, vagy csak korlátozottan lehetne ezt megtenni. Hangsúlyozta, erre azért van szükség, mert a vírus nem válogat a régiók között, így például a közép-magyarországi régióban is szükség lehet a segítségre.

Deutsch Tamás elismerően beszélt az EP azon csütörtöki döntéséről, amely lehetővé tette, hogy a repülőgép-társaságoknak október végéig ne kelljen feleslegesen reptetniük üres gépeiket a reptéri idősávok (slotok) védelme érdekében.

Kiemelte ugyanakkor, hogy az EP-nek a jelenlegi helyzetben is a jogállami körülményeknek megfelelően kell működnie. Jó néhány jogi szakértő szerint ugyanis komoly jogállamisági kérdéseket, a jogbiztonság érvényesülésének kérdését veti fel az, ahogy a csütörtöki ülést és szavazásokat bonyolították – mondta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.