Varga Judit: Nincs új a nap alatt!

Az uniós tanács égisze alatt, virtuálisan ültek össze tegnap a tagállami igazságügyi miniszterek. Varga Judit az ülést követően a Magyar Nemzetnek elmondta: a koronavírus elleni válaszokat tárgyaló tanácskozáson egyetlen ország sem nevesítette Magyarországot. – Nincs itt az ideje annak, hogy álságos jogállamisági vádakkal gyengítsük a tagállamoknak a polgárok egészsége érdekében végzett munkáját – vélekedett az igazságügyi miniszter, aki az újabb, hetes cikkelyt sürgető vádakkal kapcsolatosan elmondta azt is: egyes EP-képviselők unatkoznak, így politikai támadásokra használják a távmunka nyomán keletkezett szabadidejüket.

2020. 04. 07. 5:40
null
„Szívesen elmagyarázom bárkinek a koronavírus-törvényt” Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mindent, amit teszünk, az állampolgárok védelmében tesszük. Az utókor majd megítéli, hogy az intézkedéseink akadályozták vagy segítették a járvány elleni védekezést. A tanácsülésen is épp ezzel az érvvel tettem világossá: nincs itt az ideje annak, hogy álságos jogállamisági vádakkal gyengítsük a tagállamoknak a polgárok egészsége érdekében végzett munkáját – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Varga Judit igazságügyi miniszter a tegnapi tanácsülés margóján.

A tárcavezető az uniós tanács égisze alatt rendezett videókonferencián az európai kollégák figyelmébe ajánlotta: a huszonheteknek a rémképek terjesztése helyett most a szolidaritásra, egymás segítésére és a koronavírus együttes leküzdésére kellene összpontosítaniuk. – Csak természetes, hogy a jogállamiság mindannyiunk közös értéke, éppen ezért nem is lehet visszaélni ezzel a jogelvvel. Nem szabadna árokásásra használni a jogállamiság fogalmát – mondta az igazságügyi miniszter a magyar rendkívüli jogrendet ért kritikákkal kapcsolatban.

Mint közölte, az informális tanácsülésen egyetlen tagállam sem nevesítette Magyarországot, a politikai tőkére vágyó Didier Reynders igazságügyi biztos utalt csak rá, hogy a magyar intézkedéseket vizsgálják. – Természetesen a magyar kormány is osztja azt a nézetet, hogy a jogállamisági követelményeknek érvényesülniük kell a különleges jogrend során – vélekedett Varga Judit, aki, elmondása szerint, mindig nyitott az egymás kölcsönös tiszteletére épülő európai párbeszédre. – Ha bárkinek további kérdése van a magyar koronavírus-törvénnyel kapcsolatban, nagyon szívesen elmagyarázom neki a jogszabályt. Ugyanakkor sajnos az a tapasztalat, hogy Brüsszelben nem feltétlenül fogékonyak a válaszainkra. A vádirat és az ítélet előre meg van írva – szögezte le a tárcavezető.

„Szívesen elmagyarázom bárkinek a koronavírus-törvényt”
Fotó: Kurucz Árpád

A kérdésünkre, hogy miként értékeli az Európai Parlament balliberális oldalának újabb, hetes cikkely indítását sürgető fellépését, Varga Judit úgy fogalmazott: „Nincs új a nap alatt! Elképesztő, hogy egyeseknek nincs jobb dolguk a járványhelyzetben. Lehet, hogy egyes parlamenti képviselők túlságosan unják a távmunkát. A hetes cikkely szerinti eljárás egy politikailag motivált eljárás, a parlament bevándorláspárti többségét pedig hónapok óta frusztrálja, hogy a jogállamisági eljárás nem halad a tanácsban, nincs eredménye az áskálódásuknak. A vírushelyzet nyújtotta szabadidejüket most politikai támadások indítására használják fel. Mi most a vírus elleni küzdelemmel vagyunk elfoglalva, minden egyébbel ráérünk foglalkozni.”

Az igazságügyi miniszter a tanácsülés szakmai részeként ismertette azt is, hogy Magyarországon a különleges jogrend alatt sincs ítélkezési szünet, a bíróságok folytatják a munkát, az Alkotmánybíróság is ülésezik. – A személyes kontaktust igénylő eljárási cselekményeket próbáljuk minimálisra szorítani. Azt is hangsúlyoztam az ülésen, hogy a különleges jogrend alatt is fontos a tisztességes eljáráshoz való jog garantálása – szögezte le az igazságügyi miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.