Majdnem eltaktikázta a kormányzati egyeztetést a XV. kerületi városvezetés

Valahogy elfelejtette a XV. kerületi városvezetés értesíteni a kormányzatot képviselő Fürjes Balázs államtitkárt arról, hogy a tárgyalást élőben akarja közvetíteni a Facebookon. A megbeszélést végül kamerák nélkül folytatták le, de a polgármester és csapata erre a malőrre igyekszik ráfogni, hogy az elvárásaiknak megfelelően nem kaptak azonnal ígéretet.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2021. 03. 25. 12:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínos helyzetbe hozta magát a XV. kerület városvezetése március 24-én, a déli órákban. Cserdiné Németh Angéla polgármester már az előző napon bejelentette, hogy a városvezetés és a kormány képviselője közötti tárgyalást élőben közvetítik majd a Facebookon, amiről éppen csak a tárgyaló felet, Fürjes Balázst, a Miniszterelnökség budapesti és agglomerációs fejlesztésekért felelős államtitkárát nem értesítette.

A találkozó annak a megbeszéléssorozatnak a része volt, amely során a kormány a főváros kerületeinek a vezetőségével tárgyal arról, hogy miképpen tudja az önkormányzatokat kompenzálni a kis- és középvállalkozások életben maradását segítő átmeneti adócsökkentést miatt, ami a kerületi kasszákban hiányt okozott a bevételi oldalon. A megbeszélések eddig rendben zajlottak, csak a XV. kerület vezetőségének sikerült ebben fennakadást okoznia.

Az online tárgyalásba belépő Fürjes Balázs ott és akkor értesült arról, hogy Cserdiné és köre előzetes hivatalos egyeztetés nélkül közvetíteni akarja a megbeszélést.

Az államtitkár úgy fogalmazott, ha ez most így történne, az diszkriminálná a többi önkormányzatot, a polgármesternek tehát döntenie kell, hogy kamerák nélkül tárgyalnak, vagy elköszönnek.

Úgy tűnik, a XV. kerületi városvezetés a nyilvános kérdezésre építette fel a stratégiáját, mert a végül mégis megvalósuló, nem közvetített egyeztetést követően publikált videóban, amelyben Tóth Imre és Matlák Gábor alpolgármesterek is megszólalnak, csak a sértettségüknek adnak hangot. A polgármester röviden számolt be az eseményről. Elmondása szerint

Fürjes Balázs azt az álláspontot képviselte, hogy a kormány a fejlesztésekben tud segíteni, míg az önkormányzat úgy véli, amíg nincs biztosítva a működés, nem lehet fejleszteni.

Ami a működés finanszírozását illeti: Németh Angéla ismét önellentmondásba keveredett. Éppen egy hónappal ezelőtt nyilatkozta egy kerületi orgánumnak, hogy a fegyelmezett gazdálkodásnak köszönhetően a kerületnek vannak tartalékai, ezért most azokhoz nyúl.

A kerületi önkormányzatok kompenzációját szolgáló egyeztetést folytatják. A kormány az írásban megkapott és a szóbeli megbeszéléseken elmondott igények alapján dönt majd a megoldásról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.