Majdnem meghiúsult a Közös agrárpolitikáról szóló megállapodás

A kisgazdaságokat hátrányosan érintő javaslat majdnem megakadályozta a közös megállapodást.

Forrás: MTI2020. 10. 22. 12:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy utolsó pillanatban bedobott, „teljesen ésszerűtlen”, a kisgazdaságokat hátrányosan érintő javaslat majdnem ellehetetlenítette a Közös agrárpolitikáról szóló megállapodást – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Feldman Zsolt hozzátette: a javaslat a néhány hektáron gazdálkodóknak is egyebek közt kötelező terménydiverzifikációt írt volna elő.

A javaslat bekerülését a megállapodásba sikerült megakadályozni – mondta, hangsúlyozva, hogy Magyarországgal együtt 14 uniós tagállam volt érdekelt abban, hogy a kisgazdaságaik számára egy életszerű és működőképes támogatási rendszert tartsanak fel, ami nem ellehetetleníti, hanem segíti őket.

Kifejtette, hogy a következő uniós ciklusra szóló új Közös agrárpolitika változott az előzőhöz képest. Átalakul a mögöttes támogatási feltételrendszer, Magyarország az európai uniós támogatás-igényléseit hét évre előre kell, hogy megtervezze, és a támogatások mértéke bizonyos teljesítményszámoknak is a függvénye lesz.

Az új Közös agrárpolitikáról a Mezőgazdasági és Halászati Tanácsban szerda hajnalban létrejött megállapodás legnagyobb vitája az volt, hogy a környezeti előírások mentén hogyan lehet összeegyeztetni a mezőgazdasági termelés versenyképességét – tudatta Feldman Zsolt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.