Már huszonkét párt közül választhatunk május 26-án

A Magyar Posta megkezdte a május 26-i európai parlamenti választás értesítőinek kézbesítését. A 7,9 millió választópolgárnak legkésőbb április 5-ig meg kell kapnia a Nemzeti Választási Iroda névre szóló küldeményét. A mostani választáson már az Európai Unión kívül élő magyar állampolgárok is szavazhatnak.

2019. 03. 26. 9:47
null
Lehetőséget kapunk, hogy Európa jövőjét alakítsuk Fotó: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Olyan korszak küszöbén állunk, amikor mi, magyarok újra nagy célokat valósíthatunk meg. Akárcsak 1848-ban, most májusban is lehetőséget kapunk arra, hogy Európa jövőjét mi alakítsuk – mondta vasárnap Szilágyi Péter a Phoenixi Magyar Református Egyház istentiszteletén. A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának miniszteri biztosa az arizonai magyar diaszpóránál tett látogatásán felhívta vendéglátói figyelmét arra, hogy idén már az Európai Unión (EU) kívüli diaszpórában élő magyar állampolgárok is részt vehetnek az európai parlamenti (EP-) választáson, amelynek döntő szerepe lesz a kontinens sorsának alakításában.

Emlékeztetőül: az Európai Tanács javasolta az EU-tagállamok számára, hogy teremtsék meg a lehetőséget arra, hogy az uniós lakhellyel nem rendelkező állampolgárok is szavazhassanak az EP-választáson. A tanács javaslatát a magyar parlament jogszabályba ültette át, mely szerint az EP-választáson regisztráció után levélben voksolhatnak azok a magyar állampolgárok is, akiknek sem Magyarországon, sem az EU más tagállamában nincsen lakcímük.

Lehetőséget kapunk, hogy Európa jövőjét alakítsuk
Fotó: MTI/EPA

A májusi EP-választásról szóló értesítőt tegnap kezdték kézbesíteni a 7,9 millió választópolgárnak. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) névre szóló küldeményében arról is tájékoztatja a címzetteket, hogy melyik szavazókörben tudnak élni választójogukkal. A választóknak legkésőbb április 5-ig postázzák az értesítőt a lakcímükre arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben. Ha valaki ezt nem kapja meg, akkor a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti, aki új értesítőt állít ki.

Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak a nevet, a születési nevet, a születési időt és a lakcímet tartalmazza. Az értesítőn megtalálható továbbá a szavazás pontos helye és ideje. Az értesítő bemutatása nem feltétele a szavazásnak. A szavazásra a választópolgárnak a lakcímkártyáját is el kell vinnie, továbbá igazolnia kell személyazonosságát érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel.

Az NVI azt is bejelentette, hogy tegnap újabb négy pártot vett nyilvántartásba, ezzel már huszonkét párt méretheti meg magát a május 26-i EP-választáson.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.