Már kétezermilliárd jut az egészségügyre

A napokban minden védőnő megkapja megemelt fizetését, így elindul az a többlépcsős folyamat, amellyel 2022-re a tavalyi alapilletményük két és félszeresét fogják kapni. A béremelés nemcsak a védőnőkre, hanem az ápolókra is vonatkozik, a teljes egészségügyi rendszerre szánt forrás pedig az ideinél 194 milliárd forinttal több lesz jövőre.

Szilágyi Anna
2019. 08. 09. 8:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négyezer védőnő kapja meg a napokban első emelt összegű fizetését, amely a többéves bérrendezési program eredménye – jelentette ki az egészségügyért felelős államtitkár tegnap a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központban. Horváth Ildikó szavai szerint fontos pillanat a mostani átállás, amellyel a védőnők az egészségügyi szakdolgozói bértábla hatálya alá kerülnek. Ezzel együtt – folytatta – komoly bérrendezés is indul: 2022 január­jában a tavalyi alapilletményük két és félszeresét keresik majd a védőnők.

– Ők vannak jelen a szülés utáni első napokban, a család legintimebb pillanataiban. Ugyancsak meghatározó szerepük van abban, hogy hazánkban kiemelten magas az átoltottság, a vakcinák olyan betegségeket előznek meg, amelyekben korábban kisgyermekek is meghaltak – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette, a védőnők egy egészségesebb generáció és az élet letéteményesei.

Végre megkapják a megfelelő anyagi megbecsülést
Fotó: Éberling András

Sára Botond, Józsefváros fideszes polgármestere arról beszélt, a kerületükben az ország egyik legjobb védőnői hálózata működik teljes létszámmal. Egy védőnő átlagosan 180-200 család ellátását végzi, ami nem könnyű feladat, ezért is fontos, hogy a kormány a fizetésemeléssel is kifejezte megbecsülését feléjük. Az önkormányzat ehhez a mindennapi munkavégzéshez szükséges eszközökkel – a munkaruhától kezdve a babamérlegig –, illetve a külön védőnőknek kialakított helyiségekkel járul hozzá. A kormány felismerte, hogy a gyermekek az elsők: a következő tíz évben szeretnénk gyermekbarát várost létrehozni, ennek alapján hozzuk a döntéseket – hangsúlyozta Sára Botond.

Csősz Katalin józsefvárosi védőnő a sajtótájékoztatón elmondta, 34 éve dolgozik a szakmában, és a mostani emeléssel nettó százezer forinttal kapott magasabb fizetést. Mint mondta, korábban diplomásként 195 ezer forint volt az alapbér, amelyhez különböző kiegészítéseket kaptak a kormánytól, ám a bértábla hatálya alá kerülve jóval átláthatóbb és arányosabb a fizetésük.

Mint ismert, a kormány jelentős összeget fordít a 2020-as költségvetésben az egészségügyre: közel 2000 milliárd forintot, ami 194 milliárd forinttal több, mint 2019-ben. Az egészségügyi szakdolgozói béremelés 2020 januárjában 14 százalékos, novemberé­ben újabb húszszázalékos, végül 2022 januárjában további harmincszázalékos lesz. Ennek köszönhetően ­például egy 19–21 éves jogviszonnyal rendelkező, felsőfokú végzettségű ápoló átlagkeresete 2010-ben 222 976 forint volt, a júliu­si emeléssel 433 405 forint, 2022. januártól pedig 690 371 forint lesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.