Már kétféle szakképzési rendszerbe lehet jelentkezni

2020–21-es tanévtől felmenő rendszerben átalakul a szakképzés intézményi szerkezete. A szakképző intézményeknek két típusa lesz, az ötéves technikum és a hároméves szakképző iskola.

2020. 01. 09. 13:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A január elején hatályba lépett új szakképzési törvénynek megfelelően, február­ban már az új rendszer szerint működő szakképzésbe jelentkeznek a tanulók – mondta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára tegnapi sajtótájékoztatóján. Az államtitkár felidézte, hogy a 2020–21-es tanévtől felmenő rendszerben átalakul a szakképzés intézményi szerkezete. A szakképző intézményeknek két típusa lesz, az ötéves technikum és a hároméves szakképző iskola.

Bódis József kiemelte, hogy a technikusképzés egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. – Az öt év elvégzése után a tanulók egyszerre kapják meg az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet. Az itt végzettek szakirányú továbbtanulás esetén előnyt élveznek majd a felsőoktatási felvételiknél – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, a rendszer rugalmas, jelentős mozgási lehetőséget ad a tanulóknak a különböző képzési formák között.

Bódis József elmondta azt is, az új szakmastruktúra szerint 174 alapszakma lesz. A régi OKJ szerinti szakképesítések tartalmilag beépülnek egy-egy alapszakmába, illetve új szakmákhoz kapcsolódnak vagy szakmairányként jelennek meg. – Fontos területek nem vesznek el, csak más hangsúlyt kapnak – hangsúlyozta. Hozzátette: szintén felmenő rendszerben fejlesztik tovább a duá­lis képzést, amelynek célja a versenyképes gyakorlati tudás biztosítása.

A duális képzést is továbbfejleszti a kormány
Fotó: Teknős Miklós

– A felnőttek képzése is rugalmasabb rendszerben valósul meg. A felnőttképzést folytató intézményeknél a régi OKJ szerint indított képzésekre is lehet még jelentkezni az idén december 31-ig, ezeket a szakmai vizsgákat legkésőbb 2022. december 31-ig be kell fejezni. A gimnáziumi érettségivel rendelkezők, akik szakmát szeretnének tanulni, kétéves technikumi képzésre jelentkezhetnek – emlékeztetett, kiemelve, hogy az állam két alapszakmát és egy rövidebb szakmai képzést is ingyenesen biztosít, ami a világon egyedülálló.

Bódis József beszélt arról is, hogy a szakképző intézményekben oktatók bérét jelentősen emelik július 1-jétől. – Az állami költségvetés által biztosított 35 milliárd forintos pluszforrás átlagosan harmincszázalékos emelést tesz lehetővé, ennek pontos mértékéről egyéni teljesítmény alapján születik majd döntés. A szakképző intézmények diákjai pedig szeptembertől felmenő rendszerben tanulmányi ösztöndíjat kapnak – sorolta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.