Már otthon is elvégezhető a HPV-teszt

Szilágyi Anna
2019. 05. 22. 7:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben Magyarországon az évente méhnyakrákkal diagnosztizált betegek száma többszöröse az európai átlagnak, hazánkban csupán minden második nő jár rendszeresen nőgyógyászati szűrésre.

A méhnyakrák a negyedik vezető daganatos halálok a világban, csak Magyarországon 1300 új esetet diagnosztizálnak az orvosok évente, és 400-500 nő veszíti életét a betegség következtében – hívta fel a figyelmet a Szent István-kórház főorvosa. Koiss Róbert elmondta: a betegséget az esetek döntő többségében a Humán papillomavírus (HPV-) fertőzés okozza, ami sokszor hosszú ideig semmilyen tünetet nem mutat.

A prevenció útja az oltás mellett a szűrővizsgálat, azonban a statisztikák szerint ma minden második rákos eset olyan nőnél fordul elő, aki jár szűrésre, és a rákos esetek harmadában negatív citológiai eredményt kapott. Egy magyar fejlesztésnek, a Neumann Diag­nosticsnak köszönhetően már otthon is elvégezhető fájdalommentesen a HPV-teszt, majd a kapott mintát laboratórium­ba kell küldeni, innen fog érkezni az eredmény e-mailben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.