Marad a Csillagban Magda Marinko

Huszonöt év után sem mutat megbánást a sorozatgyilkosságokért életfogytiglanra ítélt Magda Marinko, így feltételesen sem szabadulhat a szegedi fegyházból, döntött a büntetés-végrehajtási bíró. A kriminálpszichológus szerint a délvidéki terminátorként elhíresült bűnöző nehezen tudna visszailleszkedni a társadalomba. Erre amúgy esélye sincs, hiszen hazájában is negyven év fegyház vár rá.

2019. 02. 21. 9:45
Magda Marinko
Ha a hatóságok ki is adják Szerbiának, legkorábban 86 évesen szabadulhat Fotó: Bruzák Noémi Forrás: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem helyezi feltételesen szabadlábra a délvidéki terminátorként elhíresült vajdasági sorozat-rablógyilkos Magda Marinkót, döntött a Szegedi Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája. A volt idegenlégióst az ügyvédje szerint az eltelt években többször jutalmazták, nem fordult magába, aktívan sportol és tisztelettudóan együttműködik a börtönőrökkel. Ez azonban kevés volt a szabaduláshoz, mivel nem tanúsít megbánást rémtettei miatt.

A rablógyilkost 1994. január 28-án húzták csőbe és fogták el a magyar nyomozók. Magda Marinko, aki a délszláv háború elején – állítólag – a szerb Arkan kapitány rettegett szabadcsapatának tagja volt, 1996-ban jogerősen életfogytiglani fegyházat kapott a Magyarországon elkövetett bűntettei miatt. Amit rá tudtak bizonyítani: 1993. december 19-én Kecskeméten végzett H. Antallal, a feleségével és horvát vendégükkel is. 1994. január 5-én Orosházán N.-né M. Edit házát támadták meg. Az akkoriban eltűnt Farkas Helga rokonát Magda fojtotta meg. Ezzel párhuzamosan az akkor még létező Jugoszláviában halálra ítélték, szintén rablógyilkosságok miatt.

Magda Marinkót Sátoraljaújhely és Sopronkőhida után jelenleg a Csillagbörtönként emlegetett Szegedi Fegyház és Börtön fegyház fokozatú épületének úgynevezett HSR-körleté­ben (hosszú idejű, speciális rezsimű körlet) tartják fogva, egyedülállóan magas biztonsági intézkedések közepette. Így az esetleges szabadításáról is ott helyben, a Csillagbörtönben döntött az illetékes bíró.

Ha a hatóságok ki is adják Szerbiának, legkorábban 86 évesen szabadulhat
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Végh József kriminálpszichológus szerint ha Magda szabadulhatna, csak nagy nehézségek árán tudna visszailleszkedni a szabad világba.

– Minden megváltozott a fegyház falain túl az elmúlt huszonöt évben, hazája, Jugoszlávia sincs már. Az úgynevezett hosszúidős elítéltek az évek során hozzászoknak a börtönrezsimhez, ahhoz, hogy gyakorlatilag alig éri őket pozitív vagy negatív inger, szigorú napirend szerint kell élniük percre lebontva, meghatározva, hogy mit tehetnek, mit nem. Egyhangúan telnek a napok, az évek. Lehet, hogy a büntetés első szakaszában még próbálnak lázadni a szabályok ellen, ám azonnali megtorlás következik, és a kevés pluszt is elvesztik, így gyorsan rájönnek, hogy nem érdemes ellenszegülni. Ha együttműködnek, kaphatnak apróbb jutalmakat, például egy könyvvel többet hozhatnak ki a börtönkönyvtárból. A hosszúidős elzárás azonban okozhat változást a személyiségben, svéd és amerikai kutatások szerint nagy az esélye a személyiség sérülésének – foglalta össze a szakember.

Magda Marinkónak azonban a jelenlegi állás szerint nem kell tartania a szabad élettől. Amennyiben az évenkénti felülvizsgálat során egyszer alkalmasnak találják a magyarországi büntetése letöltésének ideiglenes felfüggesztésére, nem léphet ki szabadon a Csillagbörtön kapuján. Azonnal kiadatási őrizetbe helyezik, majd az ügyintézés gyorsaságától függően letartóztatják, mivel kiadják hazája hatóságai­nak. Magda még az 1990-es évek második felében szeretett volna vajdasági börtönben ülni, de akkor még Magyarország nem adhatta ki, mert Jugoszláviában, illetve az utódállam Szerbiá­ban 2001-ig létezett a halálos ítélet, és azt végre is hajtották. 18 éve azonban a Magdára kirótt ítéletet is megváltoztatták, és negyven év fegyházat kapott a vajdasági rablógyilkosságokért. Ezt kell majd letöltenie. Legkorábban 86 évesen szabadulhat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.