Letartóztatásban marad az afrikai, aki megerőszakolt egy nőt

Három hónappal meghosszabbították a letartóztatását annak a nigériai férfinak, aki több mint egy hónapja bántalmazott és megerőszakolt egy nőt a fővárosban. A bíróság szerint megállapítható, hogy a gyanúsított hosszabb ideje, rendszeresen követ el nők – kifejezetten prostituáltak – ellen erőszakos bűncselekményeket, így esetében a bűnismétlés veszélye továbbra is fennáll.

2020. 05. 15. 20:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budai Központi Kerületi Bíróság három hónappal meghosszabbította a letartóztatását annak a férfinak, akit szexuális erőszak bűntettével és más bűncselekménnyel gyanúsítanak – közölte a Fővárosi Törvényszék. A gyanúsított a rendőrség korábbi közlése szerint a 22 éves Joseph E. I. nigériai állampolgár, aki egyetemistaként tartózkodik Magyarországon.

A megalapozott gyanú szerint Joseph E. I. április 11-én szexuális szolgáltatás igénybe vételére találkozót beszélt meg egy nővel, aki prostituáltként hirdette magát az interneten. A sértett előre fizetést kért, azonban a férfi csak az aktus után akart fizetni. Ekkor a nő távozásra szólította fel az afrikait, aki becsapta a hálószoba ajtaját és a menekülni próbáló, segítségért kiabáló sértettet az ágyra lökte, fojtogatta, majd megerőszakolta.

A folyamatban lévő nyomozás során felmerült további öt olyan, ehhez az elkövetési módhoz hasonló, személy elleni erőszakos bűncselekmény, amely a gyanúsítotthoz köthető. Ezek közül ezidáig egy esetben közöltek megalapozott gyanút a terhelttel. Ebben a férfit azzal gyanúsítják, hogy egy magát az interneten hirdető másik prostituálttal is találkozót beszélt meg, akinek a korábbihoz hasonlóan szintén nem akart előre fizetni a szexuális szolgáltatásért. Amikor a nő távozni akart, a gyanúsított megragadta a nyakánál és a falhoz vágta. Végül ennek a nőnek sikerült elmenekülnie. Ha a gyanúsított terhére rótt bűncselekményt bizonyítani tudják, akkor megállapítható a személyi szabadság megsértése.

A gyanúsított külföldi állampolgár a tartózkodási engedélyén szereplő címen életvitel-szerűen nem él. A rendelkezésre álló adatok alapján az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság arra hivatkozva, hogy a gyanúsított valódi, közvetlen és súlyos veszélyt jelent Magyarország közbiztonságára, közrendjére, idén áprilisban kiutasította a férfit az Európai Unió területéről, továbbá öt évre beutazási és tartózkodási tilalmat rendelt el ellene. Minderre, valamint a cselekmény tárgyi súlyára, társadalomra veszélyességére, erőszakos jellegére és a kiszabható büntetés mértékére figyelemmel a gyanúsított esetében továbbra is fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye.

A bíróság szerint a bizonyítási eljárás meghiúsításának, megnehezítésének megakadályozására a gyanúsított ellen továbbra is szükséges kényszerintézkedést alkalmazni, mivel ismeri a sértettek elérhetőségét, ezért megalapozottan tartani lehet attól, hogy szabadlábra kerülése esetén megkísérelné őket befolyásolni vagy megfélemlíteni.

Bár a terhelt büntetlen előéletű, ellene – az egyesített büntetőügyön túl – még egy büntetőeljárás van folyamatban, illetve további négy, a jelenlegi bűncselekmény elkövetési módjához hasonló, személy elleni erőszakos bűncselekményt követhetett el, amelyek megalapozott gyanújának közlése várható.

Minderre tekintettel megállapítható, hogy a gyanúsított hosszabb ideje, rendszeresen követ el női – kifejezetten prostituált – sértettek sérelmére személy elleni erőszakos bűncselekményeket, így esetében a bűnismétlés veszélye továbbra is megalapozottan feltehető. A bűncselekmény jellegére, a nyomozás állására és érdekére, a gyanúsított rendezetlen személyi körülményeire és az eljárásban részt vevő más személyekkel való viszonyára tekintettel a bíróság úgy határozott, hogy a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok kizárólag letartóztatással érhetők el. A végzés nem jogerős.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.