Markáns törésvonal szakítja ketté Európát

2019. 11. 06. 14:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Válsághelyzetben van az Európai Unió, mert a föderális és a szuverenista alapelvek egyre markánsabban jelennek meg, és a szembefeszülő politikai akaratok kioltják a közös fellépés lehetőségét – mondta kedden Fricz Tamás politológus (képünkön), az Alapjogokért Központ Európai Unió múltjával, jelenével és jövőjével foglalkozó projektjének negyedik és egyben befejező résztanulmányát bemutató rendezvényen.

Fricz Tamás négy szakaszt különített el az EU történetében. Az 1951 és 1957 közé eső első korszakban kerülnek szembe egymással a föderalisták és a csak szorosabb gazdasági együttműködést akarók. 1957 és 1984–85 között főként a gazdasági együttműködés dominált. 1984–85 és 2015 között szerződésekben fektetik le az EU alapjait. 2015 után pedig felerősödött a nemzetállami Európát akaró és az Európai Egyesült Államok (EEÁ) gondolatát dédelgető politikai erők közötti törésvonal.

Fricz Tamás szerint a konfliktusnak négy kimenetele lehetséges. Egyrészt, hogy az EEÁ hívei többségbe kerülnek és megpróbálják szankciókkal, valamint más eszközökkel legyűrni a közép-európai államokat. Vagy a V4-államok szövetségesekre találnak, és a föderatív álmokat blokkoló kisebbség ereje megnő. A harmadik: hosszú távon fennmarad a jelenlegi konfliktusos állapot, amely az EU meggyengülésével járhat. Végül pedig az EU egy keret marad, de a regionális szövetségek megerősödnek (például az Északi Tanács vagy a visegrádi négyek).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.