Márki-Zay rendelete az 1950-es évek legsötétebb időszakát idézi

A polgármester olyanokat büntethet, akik elégedetlenek a városvezetés munkájával.

Forrás: MTI2020. 07. 21. 10:10
Márki-Zay Péter
Márki-Zay most a nőkbe gyalogolt bele Fotó: MTI/Ujvári Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hódmezővásárhelyi spiclitörvény visszavonását szorgalmazta Benkő Zsolt, a közgyűlés Fidesz–KDNP-s tagja keddi sajtótájékoztatóján a városban.

Márki-Zay Péter alaptörvényt és más jogszabályokat is sértő rendelete alapján a polgármester titokban gyűjthet bizonyítékokat a hódmezővásárhelyiekről – mondta.

A politikus közölte: a közgyűlés június 25-én fogadta el az 1950-es évek legsötétebb időszakát idéző rendeletet.

A jogszabály alapján legfeljebb százezer forint jutalmat kaphat az, aki bizonyítékot szolgáltat olyan, a városnak jelentős anyagi kárt okozó ügyekben – vandalizmus, illegális szemétlerakás, korrupció –, amelyekben később jogerős elmarasztaló ítélet születik.

A Fidesz–KDNP már a vita során elfogadhatatlannak nevezte a rendeletet.

A július 8-ai testületi ülésen a képviselők csak egy nagyon rövid tájékoztatást kaptak a rendeletről. A polgármester és a jegyző azt mondta, hogy a kormányhivatal törvényességi észrevételt tett, de nincs akadálya a jogszabály megalkotásának, csak néhány módosításra van szükség – közölte Benkő Zsolt.

Márki-Zay Péter azonban elfelejtette kibontani az igazság minden részletét – fogalmazott a képviselő.

A kormányhivatal súlyos jogszabálysértésekre hívta fel a figyelmet, ezért felszólította a polgármestert, helyezzék hatályon kívül a rendeletet – mondta.

A kormányhivatal álláspontja szerint a rendelet sérti a jogbiztonság és a személyes adatok védelmének alaptörvényben foglalt elvét. A jogszabály ellentétes a bűnüldözés garanciális jellegű törvényi előírásaival, a polgármester nem jogosult bizonyítékok gyűjtésére, értékelésére, kezelésére – közölte.

Benkő Zsolt szerint fennáll a veszélye annak, hogy Márki-Zay Péter olyanokat büntethet, akik elégedetlenek a városvezetés munkájával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.