Márki-Zaynak nincs problémája a testi fenyítéssel

A hódmezővásárhelyi polgármester azt is kijelentette, hogy a testi fenyítés hazai szabályozása túl szigorú. Véleménye szerint a kanadai mintát kellene követni.

Magyar Nemzet
2019. 06. 26. 7:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyénvalónak tartja a testi fenyítést is a gyermeknevelés során Márki-Zay Péter (képünkön) – erről a független, de a teljes ellenzék támogatásával győztes hódmezővásárhelyi polgármester a napokban maga beszélt egy helyi rádió­ban. A riporter kérdésére a politikus elmondta: neki apaként az mindig nagyon fontos volt, hogy a gyerekek szót fogadjanak, és ilyen szempontból a testi fenyítésnek is szükségét érzi. Márki-Zay még azt is kijelentette, hogy a testi fenyítés hazai szabályozása túl szigorú. Véleménye szerint a kanadai mintát kellene követni, az állítólagos szabályozás egyes elemeit ki is emelte a rádióadásban.

– Nagyon szigorúan szabályozva van az, hogy a gyermeket semmilyen külsérelmi nyom nem érheti, nem lehet a fején ütni, nem maradhat nyoma, csak nyitott kézfejjel. (…) Ezt be is tartatják – fogalmazott a politikus. Márki-Zay ezután mentegetőzve kijelentette: „természetesen nem ököllel, agyba-főbe” jellegű gyermekbántalmazásra gondol, ugyanakkor hozzátette: egy adott esetben az ember például az utcán egy kézszorítással is jelezheti a gyereknek, ha valami nem oké. – És nem érdekli, ha sír, sőt – tette hozzá.

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az eset kapcsán az Origo ifj. Lomnici Zoltán jogászhoz fordult, aki azt hangsúlyozta: épeszű politikus nem propagálja a családon belüli erőszak semmilyen formáját.

– Józan, felelős politikusoknak a gyermekek védelmét garantáló, gyermekközpontú politikát kell folytatniuk, és nem nemzetközileg is tiltott, könnyen fatális következményekkel járó deviáns magatartásformákat kell népszerűsíteniük a nevelés terén – fogalmazott a szakember.

A portál az ügyben megkereste Vekerdy Tamás pszichológust, a gyermekekkel szembeni testi fenyítés egyik leghangosabb ellenzőjét, aki nem volt hajlandó reagálni Márki-Zay megnyilvánulására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.