Maruzsa Zoltán: Alapvetően sikeres a védekezés az oktatásban

Az államtitkár szerint az adatok az esetszámok csökkenését mutatják, és javulnak az eredmények a köznevelési intézményekben.

Elek-Kincses
2020. 12. 16. 12:10
null
Print
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján ismertette: jelenleg 146 óvodábn egy-egy csoportot érintően van rendkívüli szünet, ez az intézmények kevesebb, mint öt százaléka. 79 óvodában és 42 általános iskolában az egész intézményt illetően tartanak rendkívüli szünetet. Az operatív törzs 393 általános iskolában egy-két osztályban – ez az intézmények 15 százaléka –, és 31 általános iskolában – ami az intézmények egy százaléka – rendelt el digitális tanrendet.

Az adatok az esetszámok csökkenését mutatják, javulnak az eredmények – tette hozzá.

Az államtitkár arról is szólt, hogy szeptember elseje óta 17562 e-mailes bejelentkezés történt arra a tematikus címre, amit a köznevelési intézmények számára működtetnek, hogy járványügyi eseményeket jelentsenek be. Ez alapján 8935 döntés született az elmúlt három és fél hónapban, 3688 esetben rendkívüli szünet elrendelésére, 5247 esetben tantermen kívüli digitális munkarend bevezetésére került sor. Az iskolák és óvodák 63 százalékánál nem volt szükség tanügyi jellegű intézkedésre, a védekezés tehát alapvetően sikeres – hangsúlyozta Maruzsa Zoltán.

A köznevelésért felelős államtitkár közölte, hogy az általános iskolák január negyedikén, a középiskolák pedig január 11-én nyitnak újra jelenléti oktatással, így január első hete a középiskoláknak digitális oktatásban zajlik még.

Arról is szólt, hogy továbbra is biztosítják a fertőtlenítést a köznevelési intézményeknek, és marad a testhőmérséklet-mérés is.

Maruzsa Zoltán elmondta, hogy a külhoni kollégistáknak biztosítják az ingyenes tesztelés lehetőségét, a diákoknak a visszatérést követően a mentőszolgálat tesztelési pontjain módjukban áll a tesztet elvégeztetni.

A pedagógusok tesztelése mindenkinek ajánlott, aki valamilyen tünetet észlel magán, de azoknak is, akik csak biztosra szeretnének menni. Az államtitkár bízik benne, hogy sokan fognak élni január 2-án és 3-án ezzel az önkéntes és ingyenes tesztelési lehetőséggel. Az intézetvezetők az ezzel kapcsolatos teendőkről, illetve az előregisztráció módjáról levélben kapnak majd részletes értesítőt. A téli szünetben is fontos azoknak a kontaktusoknak és helyszíneknek az elkerülése, amelyek fertőzésveszéllyel járhatnak – zárta tájékoztatóját Maruzsa Zoltán.

A kormány újabb veszélyhelyzeti döntésekről döntött: újabb fél évre meghosszabbította a járványügyi készültséget,

a tömegközlekedési eszközök vezetője pedig ezentúl nem köteles maszkot viselni a zárt fülkében történő munkavégzés során. Az utasoknak továbbra is kötelező a maszkhasználat.

Az elmúlt 24 órában 183 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök helytelen maszkviselés miatt. 159 ember nyilvános helyen nem hordott maszkot, 23 esetben figyelmeztetést, 61 esetben helyszíni bírságot szabtak ki a rendőrök, 71 esetben történt feljelentés.

A korlátozó intézkedések üzletekre vonatkozó szabályainak megsértése miatt 614 rendőri intézkedés történt eddig. Eddig összesen 99 üzlet, létesítmény és szolgáltató hely bezárásáról döntött a hatóság. 303 személlyel szemben intézkedtek kijárási tilalom megszegése miatt, eddig összesen 13429 esetben.

A Magyarországon átutazó személyekkel szemben az elmúlt 24 órában 73 esetben intézkedtek a rendőrök. Jelenleg 42467 ember járványügyi elkülönítése van hatályban.

Galgóczi Ágnes a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője közölte: szerdára 7381 főre emelkedett az áldozatok száma, három százalékuknak nem volt krónikus betegsége. Jelenleg kórházban 7639 fertőzöttet ápolnak, közülük 574-en szorulnak lélegeztetőgépre.

A szakember elmondta, hogy az ingyenes védőoltásra már több mint kétszázezren regisztráltak.

Tájékoztatott, hogy az európai gyógyszerügynökség bejelentette, hogy december 21-én dönthet a Pfizer által fejlesztett vakcinának az engedélyéről. Amennyiben az oltóanyag az engedélyt megkapja, már december végén érkezhet hazánkba egy kisebb mennyiség, amivel az egészségügyben dolgozók oltását meg lehet kezdeni.

Galgóczi Ágnes arra is felhívta a figyelmet, hogy a sajtóban álhírek jelentek meg az idősotthonok látogatási tilalmával kapcsolatban. Hangsúlyozta, hogy a megjelent álhírekkel ellentétben a látogatási és kijárási tilalom továbbra is érvényben marad.

Arról is szólt, hogy meg fogják teremteni annak a lehetőségét, hogy a karácsonyi időszakban a bentlakók és a családtagok kapcsolatot teremthessenek egymással.

Galóczi Ágnes elmondta, hogy az összes fertőzött mindösszesen két százaléka egészségügyi dolgozó.

Arról is szólt, hogy a koronavírus-fertőzés átvészelése hathónapos védettséget biztosít, így akik tavasszal estek át a fertőzésen, azoknak ajánlott beoltatni magukat, akik pedig az őszi hullámban betegedtek meg, azoknak egyelőre még nem szükséges.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.