Maruzsa Zoltán: Nem készülünk új NAT-ra

Bármilyen Nemzeti alaptanterv született az előző két évtizedben, mindig hasonló indulatokat váltott ki, hiszen ez az oktatásnak az egyik alapdokumentuma – mondta az államtitkár.

Forrás: HÍR TV2020. 03. 04. 13:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alacsony bérek, tanárhiány, óraterhek. Több mint 1500 egyházi iskolákban tanító pedagógus írta alá azt az állásfoglalást, amely az oktatás mai helyzetének problémáira hívja fel a figyelmet. A Hír TV Magyarország élőben című műsorának vendége Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár volt.

„Nem segíti, hanem akadályozza a magyar oktatás megújulását az új Nemzeti alaptanterv – írják állásfoglalásukban a budapesti Piarista Gimnáziumban tanító pedagógusok. A dokumentumhoz, amely 6 pontban fogalmaz meg kritikákat már több mint 1500-an csatlakoztak. A tanárok többek között azt írják, nehéz úgy változásokat bevezetni, ha a pedagógusok jó része fáradt, reményvesztett. Az alacsony bérek és a munkaerőhiány is lehetetlenné teszi a tanári hivatás teljes megélését- vélik az állásfoglalás aláírói. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a dokumentumban „hangzatos”, a kormány által is támogatott gondolatok és aktuális kritikák keverednek.”

Három hete jelent meg a NAT, azóta gyakorlatilag forrnak az indulatok, petíciók, aláírásgyűjtések kezdődtek a NAT ellen és a NAT mellett is.

– Hogyan értékeli a kialakult helyzetet? – tette fel a kérdést a műsorvezető.

– Nem volt még ez máshogy korábban sem, bármilyen NAT született az előző két évtizedben, mindig hasonló indulatokat váltott ki, hiszen ez az oktatásnak az egyik alapdokumentuma. Ezek azok az irányelvek, melyekre azután a kerettantervek készülnek és nyilván ezt ilyenkor mindenki igyekszik használni meg persze kihasználni. Szóval nem meglepő, hogy ez így alakul, bár én abban bízom, hogy lassan mindenki elmondja a véleményét. Új NAT-ra nem készülünk, a kerettantervek döntő többsége is megjelent, néhány szabály van, amin még dolgozunk és ezt követően, a mi magunk részéről már inkább a tankönyvírással szeretnénk foglalkozni – fejtette ki véleményét Maruzsa Zoltán.

– Nem lát semmilyen akadályt arra, hogy az új NAT-ot életbe léptessék szeptember 1-től?

– Mi azt állítjuk, hogy csökkent a tananyag, mások szerint nőtt. Mi biztosak vagyunk a csökkenésben, álláspontunk szerint a meglévő tankönyvek átdolgozására van csak szükség. Alapvetően nem hozzáírunk, hanem törlünk, rövidebbek lesznek a tankönyvek – tette hozzá az államtitkár.

A teljes beszélgetés megtekinthető a Hír TV weboldalán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.