Óvintézkedésekkel biztonságos lesz az idei érettségi

A kormány számos óvintézkedést tett az idei érettségire vonatko­zóan, így hétfőn biztonságos körülmények között kezdheti meg több mint 84 ezer diák a vizsgáit. Közben az idősotthonok közül már háromszázat fertőtlenítettek, és továbbra is ellenőrzik ezeket. A gyógyszerek mellett mostantól a gyógyászati segédeszközöket is egyszerűsített eljárásban lehet kiváltani.

Szilágyi Anna
2020. 04. 30. 6:34
null
Kilenckor kezdődnek a vizsgák, így nem kell zsúfolt buszra szállniuk a diákoknak Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn megkezdődnek az érettségi vizsgák, továbbra sem történt olyan esemény, ami miatt halasztani kellene – számolt be Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs tegnapi sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a vizsgázók 97 százaléka érettségizni akar, a vizsgáktól történő visszalépésről a jelentkezők mindössze három százaléka, 2455 érettségiző döntött, ám őket semmilyen szankció nem éri. Hétfőn így összesen 84 284-en kezdhetik meg az érettségi vizsgákat.

Kilenckor kezdődnek a vizsgák, így nem kell zsúfolt buszra szállniuk a diákoknak
Fotó: Teknős Miklós

Maruzsa Zoltán elmondta: a személyes kontaktusokat a felére csökkentették azzal, hogy a legtöbb tárgyból csak írásbeli vizsga van. Az óvintézkedések közé sorolta azt is, hogy nem nyolc, hanem kilenc órakor kezdődnek a vizsgák, így nem kell zsúfolt tömegközlekedési eszközzel utazniuk a diákoknak. Hozzátette: mindenkinek biztosítanak maszkot, a tanároknak kesztyűt is, ezeket mától a kormányhivataltól lehet átvenni. Minden érettségiztető iskola kézfertőtlenítőt is kap, a vizsgák előtt alaposan kitakarítják az épületeket, és ezeket ellenőrzik is.

Az idősebb, krónikus betegséggel küzdő pedagógusokat tehermentesítik a felügyelet alól. Egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó lehet, és legalább másfél méter távolságot kell tartani – közölte az államtitkár. Aki beteg, attól kérik, hogy ne vegyen részt a vizsgán, lázmérést azonban nem rendeltek el központilag. – Papíron a vírus 24 óra alatt elpusztul, emiatt a későbbi javítás nem jelent kockázatot – tért ki rá Maruzsa Zoltán. A külföldről érkező diákokat az érettségi idejére a rendőrök beengedik az országba és mentesítik a tizennégy napos karantén alól, de fontos, hogy tájékozódjanak az Oktatási Hivatal honlapján a friss információkról – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

A tisztifőorvos elmondta, a cél, hogy az érettségi biztonságos legyen, a lehető legkevesebb feszültséggel járjon és minél többen sikeres vizsgákat tehessenek. Müller Cecília kérte a vizsgázókat, hogy tartsák be a szabályokat, figyeljenek a távolságtartásra, fertőtlenítsék a kezüket, használják a biztosított maszkokat, továbbá mindenkinek legyen saját eszköztára, ne cseréljék őket az érettségi közben.

Az országos tisztifőorvos bejelentette: a gyógyszerek után – egy új kormányrendelet értelmében – a gyógyászati segédeszközöket is egyszerűsített eljárásban lehet kiváltani. Müller Cecília tájékoztatása szerint országszerte 25 kórházban ápolnak koronavírusos betegeket: 938 főről van szó, akik közül 675-en budapesti osztályokon fekszenek. A halálos áldozatok életkoráról ismertette: 278-an a 61 év feletti, 13-an az 51-61 év közötti, heten a 41-50 év közötti, ketten pedig a 31-40 év közötti korosztályból kerültek ki.

Továbbra is zajlik az idősotthonok ellenőrzése és fertőtlenítése, a honvédség már háromszáz ilyen intézményben befejezte a fertőtlenítést – jelezte. Összesen 27 olyan intézmény van, ahol megjelent a vírus, és ezek közül az idősotthonok közül sokban csak egy-egy fertőzöttet találtak.

A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva Müller Cecília elmondta: a korlátozások esetleges enyhítésére az ad lehetőséget, hogy kiegyensúlyozott a járványhelyzet, és közel egy hete nem emelkedett a napi új fertőzésszám. Ugyanakkor az enyhítések több találkozást jelentenek majd, és így megnövekedhet a fertőzések száma a jövőben, ezért folyamatosan figyelni fogják az adatokat – tette hozzá.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, a járvány elleni védekezés második szakaszába léptünk, május 3. után új szabályok lépnek életbe a kijárási korlátozásokra vonatkozóan, de fokozatosan kezdik meg a korlátozások feloldását. A járvány kapcsán 296 büntetőügy van folyamatban, ezekből 78 esetben rémhírterjesztés kapcsán nyomoznak – ismertette az alezredes.

Két újabb beteg kapott vérplazma-terápiát

A Semmelweis Egyetem két betege kapta meg azt a szérumot, amelyet gyógyult Covid-19-páciensek vérplazmájából állítottak elő a hazai kutatóorvosok – közölte tegnap az egyetem. A Pulmonológiai Klinikán egy 57 éves, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán pedig egy 75 éves férfi betegnek adták be a szérumot; a transzfúziónak szövődménye nem volt. A vérplazma-terápia lényege, hogy a már felgyógyult emberek vérében termelődött ellenanyagot használják fel a betegség leküzdésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.