Másfél ezer felett az új fertőzöttek, száz alatt az elhunytak száma

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 275 764 fő, az aktív fertőzöttek száma 84 870 főre csökkent.

Forrás: koronavirus.gov.hu2021. 02. 05. 9:09
null
Forrás: Youtube (képernyőfotó)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány miatt létrehozott kormányzati tájékoztató portál legfrissebb adatai szerint 1576 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a Covid–19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírust, ezzel 373 564 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 98, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 930 főre emelkedett.

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 275 764 fő, az aktív fertőzöttek száma 84 870 főre csökkent. 3638 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 302-en vannak lélegeztetőgépen.

Eddig 264 530 fő kapott oltást, közülük 92 773 fő már a második oltását is megkapta. Az oltás első két szakasza lezárult: az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények kampányszerű oltása már megtörtént. Csütörtökön megkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása. Vasárnapi határidővel minden háziorvosi praxisból hat idős embert kórházi oltóponton oltanak be, ezen felül 1080 háziorvos maga is beolthat tíz-tíz, regisztrált idős embert. A terv szerint több mint harmincezer idős embert oltanak be a következő napokban kórházi oltópontokon, és tízezret maguk a háziorvosok.

A brüsszeli vakcinabeszerzés teljesen kiszámíthatatlan, és kevés vakcina érkezik. Magyarország ezért mindent megtesz, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltás megkezdéséhez. Pénteken újabb vakcina beszerzéséről született megállapodás: két és fél millió ember oltásához elég kínai Sinopharm-oltóanyag fog érkezni a következő négy hónapban. Oroszországból egymillió ember oltására elég vakcinát várunk három hónap alatt. Az első, húszezer oltására elég szállítmány kedden meg is érkezett. Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, és már több országban is alkalmaznak.

A nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötöttünk le több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer–BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből eddig csak az Pfizer- és a Moderna-vakcinák érkeztek Magyarországra, összesen félmillió adag. Miután múlt héten az AstraZeneca oltóanyaga is megkapta az uniós engedélyt, hamarosan ebből is megérkezhet az első szállítmány. Ezt a vakcinát a magyar hatóság már korábban engedélyezte.

Az oltási rendben az egészségügyi dolgozók az elsők, az ő kampányszerű oltásuk lezárult.

Második körben az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények oltását végezték el. Eddig összesen 82 ezer idős ember és szociális dolgozó kért és kapott oltást. Azok az idősek vagy szociális dolgozók, akik eddig nem éltek az oltás lehetőségével, de meggondolják magukat, az intézmény vezetésénél jelezhetik szándékukat.

Harmadik körben, február 4-én elkezdődik a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása. Őket a háziorvosok értesítették a regisztráció során megadott elérhetőségen, jellemzően telefonon. Csütörtök és vasárnap között több mint ötezer háziorvosi praxisból hat-hat főt kórházi oltóponton oltanak be Pfizer-vakcinával, ezen felül 1080 háziorvos maga is beolthat tíz-tíz embert Moderna-vakcinával.

IDE kattintva mindenki elolvashatja, mit kell tudni a regisztrált legidősebbek oltásáról?

A védőoltás ingyenes és önkéntes, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni.

A védőoltásra már közel kétmillióan regisztráltak az e célra létrehozott honlapon.

Az oltási munkacsoport folyamatosan dolgozik, követi az oltások menetét, a várható vakcinaszállítmányokat, és felkészült a tömeges oltásokra is, ha érkezik elég vakcina. Minden célcsoport időben értesülni fog a rá vonatkozó tudnivalókról. Attól függően, hogy mennyi vakcina áll rendelkezésre, ütemes és tömeges oltás is lehetséges. Oltópontonként számolnak a kórházi oltópontokkal, a járóbeteg-szakrendelőkkel, a háziorvosi rendelőkkel, és szükség esetén akár a szavazóhelyeket is be lehet vonni ebbe a folyamatba.

Az egészségügyi dolgozók oltása lezárult, most a legidősebbek vannak soron
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A magyar járványügyi adatok kedvezőek, a következetes védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni a járványt, de több európai országban tovább nő a fertőzöttek száma, miközben kevés a vakcina. Ezért a kormány március 1-jéig meghosszabbította a védelmi intézkedéseket. A kormány már készül a fokozatos újranyitásra, és ehhez az emberek véleményét is ki fogja kérni egy online nemzeti konzultáción.

Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom van érvényben.

A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.

Az igazolásminta IDE kattintva érhető el.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek azzal a megkötéssel, hogy a tízezer főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

Magán és családi rendezvények (például: születésnap) tíz főig megtarthatók, amelybe a 14 év alattiak nem számítanak bele.

Továbbra is kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására.

A portál felhívja a figyelmet rá, hogy a kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.

Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben részt vevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket. Az ingyenes utazáshoz munkáltatói igazolás szükséges arról, hogy a személy a veszélyhelyzettel összefüggő vagy a koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása érdekében szükséges feladatokat lát el.

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

Minden gyülekezés tilos. Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.

Temetés legfeljebb ötven gyászoló részvételével tartható meg. Esküvők lakodalom nélkül tarthatók csak meg, az eseményen azonban csak meghatározott személyek vehetnek részt.

A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe az este 7-től reggel 7 óráig. A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját, és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet! Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be! Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse a háziorvosát!

A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további családvédelmi intézkedéseken dolgozik, és elindította a gazdaság-újraindítási akciótervet – emlékeztet rá a koronavírus elleni védekezés céljából létrehozott portál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.