Másodfokon folytatódott a szegedi parkolóbérlet per

Forrás: HÍR TV2019. 12. 12. 14:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Perbeszédekkel folytatódott másodfokon a szegedi ingyenesen osztogatott parkolóbérletek miatt indult büntetőper a Gyulai Törvényszéken. A vád szerint Botka László volt alpolgármestere, jelenlegi kabinetvezetője, Szeged Város volt címzetes főjegyzője és a Szegedi Közlekedési Kft ügyvezetői 2008. és 2012 között 307 darab bérletet adtak ki ingyenesen és ezzel mintegy 40 millió forintos kárt okoztak Szegednek.

A Gyulai Járásbíróság első fokon a Szegedi Közlekedési Kft. két korábbi vezetőjét, valamint a cég volt parkolási üzletág-vezetőjét társtettestként, Szeged korábbi címzetes főjegyzőjét, a város az egyik volt alpolgármesterét, valamint a polgármesteri kabinet vezetőjét felbujtóként jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek. A vádlottakat a bíróság hat és tíz hónap közötti egy évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta.

Botka László kabinetvezetőjét felbujtóként ítélték el. A nem jogerős ítélet szerint 2008-tól ő állította össze a listákat arról, hogy kik kapjanak ingyenes parkolási bérletet. A névsort vezetői értekezleten vita nélkül hagyták jóvá, erről azonban jegyzőkönyv nem készült. A listákat a címzetes főjegyző és az alpolgármester írta alá. A kabinetvezető védője felmentést kért ügyfelére.

Szintén felbujtásért kapott felfüggesztett börtönt a volt címzetes főjegyző. Ügyvédje védence felmentését kérte, mert szerinte nem történt bűncselekmény. Nem létező bűncselekménynek pedig felbujtója sincs. Solymos László volt szegedi alpolgármester védője szerint nem érte kár a várost, ráadásul évtizedes hagyomány, hogy azoknak, akik a városért dolgoznak ingyenes parkolási bérletek biztosítanak.

A per januárban folytatódik, ahol a vádlottak utolsó szó jogán felszólalhatnak, majd jogerős ítélet születhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.