Másodfokon is dönthetnek a halálkamion ügyében

2019. 05. 17. 11:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk értesülése szerint június 6-ra tűzte ki a Szegedi Ítélőtábla másodfokon az afgán Lahoo Samsooryamal és 13 társa ellen emberölés és más bűncselekmények miatt indított, a sajtóban parndorfi halálkamionügyként elhíresült büntetőper kezdetét.

A perben a tervek szerint június 20-án hirdetnek ítéletet, amelyben a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség tizenhárom vádlott büntetésének súlyosítását indítványozta a tavalyi elsőfokú ítélet elleni fellebbezésében. Az emberölés miatt is 25-25 év szabadságvesztésre ítélt négy vádlottal szemben életfogytig tartó büntetés kiszabását indítványozták azzal, hogy a későbbiek során csak a másodrendű vádlott kerülhessen feltételes szabadlábra, a többiek esetében pedig hosszabb szabadságvesztés kiszabását tartják indokoltnak.

A Szerbiából érkező elsőrendű vádlottat 2013-ban fogták el iratok nélkül Németországban, s az ügyészség őt tartja a bűnbanda vezetőjének.

A másodrendű vádlott a bolgár Metodi Ivanov Georgiev, aki a gépkocsivezetőket szervezte a bandának. A harmadrendű vádlott a szintén bolgár Venceszlav Todorov Boriszov, aki a halálkamion előfutáraként felvezette és biztosította a szállítmányt, a negyedrendű vádlott pedig a halálos csapdává vált hűtőkamion vezetője, a bolgár Ivajlo Nelev Sztojanov.

A bűnbanda 2015 februárja és augusz­tusa között összesen ezerkétszáz embert juttatott ki illegálisan Nyugat-Euró­pába. 2015. augusztus 26-án hetvenegy embert zártak be egy belülről nem nyitható, szellőzés nélküli hűtőkamionba. A sofőr hallotta, hogy az életükért küzdő emberek dörömbölnek, jajgatnak, de megtiltották neki, hogy megálljon. Áthajtott Ausztriába, majd Parndorfnál félreállt a sztráda pihenőhelyén, ám addigra a migránsok megfulladtak, az embercsempészek pedig elmenekültek a helyszínről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.