Másodfokú riasztás: újabb intenzív esőzések várhatóak

Az érintett területeken a következő órákban jelentős mennyiségű csapadék hullhat.

Forrás: MTI, met.hu2020. 08. 17. 16:40
null
Budapest, 2020. július 2. Hatalmas jégesõ Budapesten, a XI. kerületben, a Gellért rakparton. MTVA/Bizományosi: Turbéky Eszter *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Turbéky Eszter Forrás: MTVA/Bizományosi: Turbéky Eszter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keddre is országszerte adott ki figyelmeztetéseket zivatarveszély és felhőszakadás veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint zivatarveszély miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. A felhőszakadás veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére adtak ki szintén elsőfokú figyelmeztetést.

Azt írták: kedden elsősorban a Dél-Dunántúlon, illetve a Duna vonalától keletre, kisebb eséllyel a Dunántúl északi felén is lehet zivatarok kialakulására számítani, amelyeket felhőszakadás, óránkénti 60-70 kilométeres széllökések és kisméretű jég kísérhet.

Az előrejelzés szerint kedden a legalacsonyabb hőmérséklet 15 és 20 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet 23 és 29 fok között valószínű.

Ami a mai estét illeti: az érintett területeken a következő órákban olyan intenzív záporok, zivatarok lehetnek, amelyek során jelentős mennyiségű csapadék hullhat.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megye érintett a másodfokú riasztásokkal. Budapesten, Pest, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Somogy, Vas és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Zivatarveszély miatt Békés és Csongrád-Csanád megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Azt írták: délutántól intenzív záporokra kell készülni. Az Észak-Dunántúlon a láncba szerveződő zivatarokat jellemzően 20-30, több helyen 50 milliméternél is több csapadék, 60-70, néhol 80-90 kilométer/óra körüli szél és jégeső kísérheti. Az éjszaka folyamán a zivatarok továbbhaladnak az Alföld és az Északi-középhegység területe felé. Ekkor a zivatarokat felhőszakadás, 60-70 kilométer/órás széllökések és kisméretű jég kísérheti.

Kedden elsősorban a Dél-Dunántúlon, illetve a Duna vonalától keletre, kisebb eséllyel a Dunántúl északi felén is lehet zivatarok kialakulására számítani, amelyeket felhőszakadás, 60-70 kilométer/órás széllökések és kisméretű jég kísérhet.

Fotó: met.hu

Várható időjárás kedd estig

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedden is felhős időben lesz részünk átmeneti felszakadozásokkal, emellett pedig többfelé kell záporra, zivatarra számítani. A délies, kedden a Dunántúlon már az északnyugatira forduló szelet kísérik élénk lökések. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 23 és 29 fok között valószínű.

Egyórás késés a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon

A Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon 30-40, esetenként 40-60 percet késnek a vonatok felsővezeték-szakadás miatt. A Mávinform hétfő esti közleménye szerint a vihar Komárom és Ács között szakította le a felsővezetéket. A helyreállítás késő éjszakáig is eltarthat, addig csak egy vágányon haladhatnak a vonatok – írták.

Személyautó halad a heves zápor után esõvízzel borított gyõri Bem téren 2020. augusztus 17-én.
MTI/Krizsán Csaba

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.