Mások magyar ingatlanjait hirdette Németországban egy csaló

Több millió forinttal húzta le német ügyfeleit egy magát ingatlanügynöknek kiadó holland férfi

Végh Attila
Forrás: Somogy Megyei Főügyészség2020. 10. 08. 15:04
árverésekről hazudott a csaló
Fotó: Andras Eberling
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előre kitervelten, csalás céljából üzletelt olyan ingatlanokkal egy pár, amelyek tulajdonjogához nem volt közük, és megbízást sem kaptak az értékesítésre – olvasható az Ügyészség.hu-n. A Magyar Nemzet információi szerint a szélhámosok német sértetteket vertek át, akik elhitték, hogy a páros holland állampolgárságú férfi tagja egy nemzetközi hírű ingatlan befektető cég munkatársa, aki helyettük is licitálhat az árveréseken.

A Marcali Járási Ügyészség nagyobb kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalások miatt emelt vádat október 8-án egy 31 éves holland férfi és 23 éves magyar élettársa ellen, akik több millió forintot csaltak ki német sértettektől dunántúli, balatoni és somogyi ingatlanok megvételének ígéretével.

A holland férfi 2017. évtől kezdődően végrehajtás alatt álló magyar ingatlanokat kínált megvételre egy német internetes ingatlanbefektetésre szakosodott szaklap portálján. A vádlott hirdetéseire több német sértett jelentkezett, akik egy Lengyeltótiban található portát szerettek volna megvenni. A magát ingatlanbrókernek kiadó férfi által elmondottak szerint a kialkudott közel hárommillió forintos vételárat átutalták a hirdető magyar élettársának a bankszámlájára. A nő ekkor formálisan regisztrált az árverésen, ennek bizonylatát el is küldték a németországi megbízóiknak, de az ingatlanra nem licitáltak, annak megszerzése érdekében egyik vádlott sem tett semmit, és ez nem is állt szándékukban. Előre eltervezték, hogy az árverésre kapott pénzt zsebre teszik,

A holland férfi ezután egy Somogyszentpálon és Balatonmáriafürdőn található ingatlant ajánlott megvételre több sértettnek is, akik emiatt további 2-2 millió forintot utaltak át a vádlottnak. A pár ezt a pénzt is saját megélhetésére fordította, autót vettek, nyaralni mentek a kicsalt milliókból.

A csalást még ekkor sem hagyták abba, egy másik német ügyfelet is átvertek, akinek részletvételre ajánlottak fel egy somogydöröcskei ingatlant. A sértett ki is fizetett közel kétmillió forintot foglalóra, azonban a vádlott különböző indokokra hivatkozva azt állította, hogy az adásvétel meghiúsult. Ezután egy olyan gamási ingatlan megvásárlására vettek át még 650 ezer forintot, amelyet a tulajdonosok nem is akartak értékesíteni. A sorozat végén egy koppányszántói lakóházra is elkértek előlegként egymillió forintot, a sértett csak ekkor kezdett gyanakodni, Magyarországra utazott, majd amikor rájött, hogy csalás áldozata lett, feljelentést tett a rendőrségen.

Az ügyészség a Marcali Járásbírósághoz benyújtott vádiratában a holland férfi ellen börtönfokozatú szabadságvesztés és közügyektől eltiltás, míg élettársával szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt. Az elsőfokú tárgyaláson a Kaposvári Járásbíróság fog eljárni novemberben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.