Másolták, lophatták vagy el sem készítették a gazdasági programokat

Rövid időn belül a harmadik megyeszékhelyen derült ki, hogy sajátosan tervezi a települése jövőjét a tavaly októberben megválasztott balliberális vezetés. A különbség annyi, hogy amíg Tatabányán el sem készült a város gazdasági programja, Egerben az előző ciklusban készült anyagot vitték a testület elé, Miskolcon pedig lophatták a leszavazott tervezet harmadát.

2020. 09. 01. 12:58
null
Veres Pál polgármesternek egyre kevesebb oka van a mosolygásra Forrás: Hirado.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mostanra teljes bizonyossággal kiderült, hogy a Veres Pál-féle városvezetés összeollózta Miskolc tervezett gazdasági programját, Soós Attila, a Fidesz–KDNP önkormányzati képviselője eddig 55 meg nem jelölt forrást azonosított be. A plágiumvád az előző közgyűlési ülésen érte a programtervezetet, emiatt az anyagot vissza is vonták. Mint ismeretes, az önkormányzati törvény szerint a képviselő-testület megalakulását követő hat hónapon belül minden településnek el kell fogadnia a gazdasági programját, amely a következő ötéves ciklusról szól.

– Többek között olyan városok anyagait használták fel, mint Debrecen, Szeged, Rétság és Újhartyán, de építettek Borsod-Abaúj-Zemplén és Fejér megye korábbi tudására is. Sok anyagot emeltek át a kormány oldaláról, de pikáns, hogy egy teljes bekezdést nagy valószínűséggel Székelyudvarhelyről vettek át. Emellett sok sajtóanyagot is felhasználtak a tervezet elkészítéséhez. Az erről szóló feljegyzésemet eljuttattam kivizsgálásra a város jegyzőjének – mondta a Magyar Nemzetnek Soós Attila. Hozzátette: hallott arról, hogy a város újra be akarja nyújtani az egyszer már megbukott programtervezetet, csak ezúttal forrásmegjelölésekkel, de a fideszes politikus nem hiszi, hogy ezt Veres Pálék meg merik tenni. – Ez Miskolc szégyene lenne, az az anyag vitára sem alkalmas – fűzte hozzá.

Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere és munkatársai a korábbi programot koppintották le Fotó: Mirkó István

Egerben már korábban lebukott a balliberális vezetés, a hevesi megyeszékhelyen Mirkóczki Ádám polgármester és munkatársai azzal váltak nevetség tárgyává, hogy olyan gazdasági programot terjesztettek elő, amely megvalósult fejlesztéseket tartalmazott. Oroján Sándor Fidesz–KDNP-s frakcióvezető korábban a Magyar Nemzetnek elmondta: megvizsgálták az anyagot, és kiderült, hogy az több mint hatvan százalékban megegyezik az öt évvel ezelőtt elfogadott programmal, még a tartalomjegyzékét sem változtatták meg. A kormánypárti politikus példaként említette, hogy az anyagban benne van az Egert az M3-as autópályával összekötő út megépítése, amelyet már átadtak. Emellett programtervezetben javasolták több út rendbetétele mellett a Bárány István Sportuszoda és az Eszterházy tér felújítását, csakhogy az elmúlt ciklusban ezek is elkészültek.

Nem fogadta el határidőre a gazdasági programját a balliberális vezetésű Tatabánya önkormányzata sem, sőt az anyagról nem is tárgyalt még a közgyűlés. Amikor Schmidt Csaba volt kormánypárti polgármester egy korábbi ülésen a mulasztással szembesítette a városvezetést, a DK-s alpolgármester úgy reagált, hogy Tatabányának van jövőképe, csak papíron nincs. Szeptember közepéig pedig még biztos nem is lesz, mert akkor kerülhet majd az ügy a testület elé. Schmidt Csaba korábban lapunknak hangsúlyozta: emiatt leghamarabb négy-öt hónapos késéssel fogadhatják el a gazdasági programot, így arra lehet számítani, hogy a kormányhivatal meg fogja vizsgálni az ügyet, és várhatóan törvényességi észrevételt tesz a mulasztás miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.