Világjárvány idején különösen fontos a médiaértés

Ilyenkor sokan kényszerűen is több időt töltenek képernyő előtt, mint korábban, és ez alól a gyerekek sem jelentenek kivételt.

Forrás: MTI2020. 10. 15. 19:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megnyitotta csütörtökön harmadik, Bűvösvölgy elnevezésű médiaértés-oktató központját, a soproni intézményben a gyerekek – maguk is médiatartalmakat előállítva – válhatnak tudatos médiafogyasztóvá.

Karas Monika, az NMHH elnöke a megnyitón videoüzenetben azt mondta, a mai kor olvasni tudása a médiaértés. A szülők és a pedagógusok felelőssége, hogy a fiatalok kritikus életszakaszában tudatossá tegyék a médiahasználatot.

A szervezet vezetője kiemelte, a médiaértés különösen fontos lett a járvány idején, amikor sokan kényszerűen is több időt töltenek képernyő előtt, mint korábban, és ez alól a gyerekek sem jelentenek kivételt.

Farkas Ciprián, a város polgármestere szintén videóüzenetben kiemelte, a 21. században rendkívül fontos odafigyelni a gyermekeinkre, és megtanítani számukra a digitális világban és a médiában rejlő lehetőségeket és veszélyeket.

Katona Gergely, az NMHH digitálisműveltség-fejlesztési osztályának vezetője elmondta, az intézményben médiaértés-oktatók modern stúdiókban tartanak foglalkozásokat, amelyeken a gyerekek filmet, magazincímlapot, rádióműsort, reklámot vagy hírösszeállítást készíthetnek.

Az internetbiztonságnak szentelt foglalkozásokon a csoportok sérelmes online helyzetekkel, adatvédelemmel vagy megtévesztő tartalmakkal szembesülhetnek. Sopronban debütál az influenszerek dilemmáival foglalkozó interaktív foglalkozás, és a képfoglalkozáshoz elsőként itt tartozik fotósarok, ahol a gyerekek akár egymásról is készíthetnek címlapfotókat.

Az átadás után közzétett sajtóanyag szerint az új létesítmény 840 négyzetméteres területével a legnagyobb Bűvösvölgy, tágasabb a már működő budapesti és debreceni házaknál. A központot az NMHH saját épületében alakította ki a Kossuth Lajos utcában található irodája mellett, három szinten, hat stúdióval.

Naponta ötven, évente kilencezer gyerek érkezhet a központba. Az 1,6 milliárd forintos beruházás teljes költségét a médiatörvényben előírt módon a média- és hírközlési szolgáltatók által befizetett bírságokból fedezi a hatóság, ahogy a teljes, 2014 óta működő Bűvösvölgy-hálózat üzemeltetési költségeit is.

A foglalkozásokra iskolai szervezésben, csoportosan lehet jelentkezni a meghirdetett regisztrációs időszakokban. A központ célcsoportja a 9-16 éves korosztály, vagyis a 3-10. évfolyamok diákjai.

A soproni Bűvösvölgy Győr-Moson-Sopron és Vas megye teljes területéről, valamint Zala és Veszprém megye egyes, a budapesti központhoz képest könnyebben megközelíthető részeiből várja az osztályokat és kísérőtanáraikat. A látogatás minden csoportnak ingyenes, a Sopronon kívülről érkezők buszos szervezését, költségeit átvállalja az NMHH.

Az NMHH Bűvösvölgy-hálózatának honlapján a médiaszertár menüpontban tanórán és otthon is felhasználható médiaértési segédanyagokat kínál pedagógusoknak, emellett influenszerekkel százezres nézettségű edukációs videós kampányt indított az álhírek felismerésére és a fiatal véleményvezérek tartalmainak értőbb befogadására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.