Meg kell erősíteni a valódi kereszténydemokrata pártokat

Meg kell erősíteni a valódi kereszténydemokrata pártokat, amelyek tenni szeretnének Európa jövőjéért – fogalmazott Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, a Fidesz alelnöke.

Forrás: MTI2020. 07. 10. 13:01
Novák Katalin államtitkár
20200619. Budapest Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novák Katalin az interjúban újdonságnak nevezte, hogy a szerdai Europe Uncensored (Európa Cenzúrázatlanul) online konferencián előadást tartó, és számos kérdésben – nyugat-balkáni bővítés, demográfia, migráció – alapvetően szövetséges álláspontot képviselő három nemzetállami vezetőhöz, Orbán Viktor magyar, Janez Janša szlovén és Aleksandar Vucsics szerb politikusokhoz csatlakozott a francia Republikánusok európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője, François-Xavier Bellamy is.

Novák Katalin úgy fogalmazott: a francia jobboldal vezető politikusa valóban jobboldali értékrendet követ, pontosan érti a kontinens keleti és nyugati része közti történelmi különbségeket, és ő is abban érdekelt, hogy legyen egy olyan jobboldal Európában, amely erős és akcióképes.

A Fidesz és az Európai Néppárt viszonyáról Novák Katalin elmondta: a múlt héten Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel Berlinben tárgyaltak a Kereszténydemokrata Unió és a bajor Keresztényszociális Unió politikusaival. A párbeszéd tehát már zajlik is – emelte ki, hozzátéve ugyanakkor: vannak pontok, amelyekben még nem teljes az egyetértés, például abban, hogy mennyire avatkozzanak be egymás belügyeibe.

Van közös jövőnk, de nem minden elemében egyforma – szögezte le. Hangsúlyozta: szeretnék megőrizni ezt a különbözőséget, a döntési szabadságot, szuverenitást, amivel minden nemzetnek rendelkeznie kell. A konfliktus forrása általában az, hogy „nem állunk be olyan sorba, ahova a magyar emberek nem akarnak” – húzta alá.

Donald Tuskról, az Európai Néppárt elnökéről azt mondta: „mindent feltett egy lapra”, a személyes lengyel belpolitikai érdekeinek megfelelően igyekszik mozgatni a teljes pártcsaládot, és olyan megnyilatkozásokat tesz, amelyek kifejezetten kisebbségi véleményt képviselnek. Ezért sok bírálat éri zárt ajtók mögött, ami helyes is, „szerintünk egy pártcsaládban így kellene megfogalmazni a kritikákat” – jegyezte meg Novák Katalin.

Hozzátette: ezt várnák Donald Tusktól is, de ő folyamatosan, nyilvánosan teszi egyértelművé, hogy a Néppárton kívül akarja látni a Fideszt, a magyar kormánypárt ellen kampányol. Donald Tusk ugyan formálisan a Néppárt elnöke, de megnyilatkozásaiban csak az elfogult személyes álláspontját képviseli – jelentette ki Novák Katalin.

Reménykeltőnek nevezte azonban azt, hogy Manfred Weber néppárti frakcióvezető kezdeményezésére Bellamy – akit egy valóban jobboldali, kereszténydemokrata, konzervatív értékrendű vezetőnek nevezett – vezetésével készül jelentés, amelynek a célja meghatározni, mit jelent a kereszténydemokrácia a 21. században. Novák Katalin szerint a francia politikus nem ismer kompromisszumot a hagyományos néppárti értékekben.

Kitért arra: Orbán Viktor magyar miniszterelnök azt mondta a konferencián, hogy olyan stratégiára van szükség, amely Európa valós szükségleteire összpontosít, és ezt a Néppártnak kellene megalkotnia. A Fidesz azt szeretné, hogy a Néppárt legyen Európa vezető politikai ereje, ezért készséggel részt is vesznek ebben a munkában, a budapesti egyeztetéseiken a jelentés készítőjével már el is indult ez a beszélgetés – emelte ki.

Novák Katalin beszédesnek nevezte, hogy az egyik vezető baloldali portál azzal utasította vissza a konferencia szervezőinek hirdetését, hogy más megbízó hirdetését megjelentetnék, de ezt a konferenciát nem fogják beharangozni. Ennyire nyitottak a cenzúrázatlan beszédre, a gondolat- és véleményszabadságra – értékelte.

Hozzátette: a rendezvény azt is megmutatta, hogy ma már van mód arra, hogy meghatározó európai vezetők közvetlenül is szóljanak az emberekhez. Az ilyen lehetőségekkel Novák Katalin szerint élni kell.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.