Még mindig sok iskolaőrt keresnek

A szeptemberi tanévkezdéskor 423 köznevelési feladatellátási helyen léptek szolgálatba iskolaőrök – közölte Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár. Mint kiderült, 55 iskolában még nincs betöltve a pozíció, Budapesten, Pest megyében és Bács-Kiskun megyében továbbra is számítanak a jelentkezőkre.

Csókás Adrienn
2020. 09. 02. 15:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az iskolában nincs helye erőszaknak. Ez volt a kormány mottója, amikor döntés született, hogy az elmúlt időszakban az oktatási intézményekben markánsan megjelenő erőszakos jelenségekre reagálni kell – kezdte az iskolaőrség elindításáról szóló tegnapi sajtótájékoztatóját Maruzsa Zoltán. A köznevelési államtitkár szerint 423 iskolában már a tegnapi tanévkezdéskor munkába álltak a szakemberek.

– Az iskolaőr bármilyen erőszakos esemény esetén felléphet az intézmények területén. Sokkal több, mint egy portás, de nem fegyveres rendőr – húzta alá, hozzátéve: az őrök munkába állításával nem a bilincset viszik be az iskolákba, hanem a fegyvert viszik ki. Jelenleg ugyanis, ha erőszak történik például egy iskolai rendezvényen, akkor olyan valakinek kell rendet tennie, akinek nincs felhatalmazása, sem pedig tapasztalata ezen a téren, vagy rendőrt hívnak, és akkor a fegyveresek avatkoznak be.

Maruzsa Zoltán felidézte, hogy az előzetes felmérések során 491 iskola jelezte az iskolaőr iránti igényét, a végleges szám 478 lett, de ezek közül sok helyszínen még folyamatban van a toborzás, a felkészítés és a képzés.

A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva elmondta azt is: érkeztek hozzájuk megkeresések nem állami iskoláktól is, amelyek iskolaőrt szeretnének, ám egyelőre a kormány jobbnak látta, ha az állami intézményi körben alakul ki a rendszer napi gyakorlata.

Az egyházi, alapítványi és magániskolák bevonásáról úgy szólt: „Készek vagyunk arra, hogy igény esetén később bővüljön a program.” Azt ugyanakkor nem tartja indokoltnak az államtitkár, hogy a köznevelés teljes rendszerében, valamennyi intézményre ki kellene terjeszteni a programot.

Töreki Sándor bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes arról beszélt, hogy másfél hónap alatt kellett egy új szervezetet létrehozniuk. – Az iskolaőrök tanítási időben teljesítenek szolgálatot, sajátos jogokkal vannak felruházva, és rendelkeznek kényszerítő eszközzel, így bilinccsel, gumibottal és könnygázspray-vel. Utóbbiak használatára csak kiemelten indokolt esetben kerülhet sor – magyarázta.

Lapunk kérdésére jelezte, hogy az iskolaőrök határozatlan idejű szerződéssel dolgoznak majd, vagyis megbízatásuk nem jár le a tanév végén.

Kitért arra is, hogy nevelési-oktatási kérdésekben nem fogalmazhatnak meg javaslatot az iskolaőrök, kizárólag a biztonsági kérdésekbe szólhatnak bele.

Az iskolaőr nem rendőr, nem állít elő, nem fog el, nem hallgat ki, és a rendőr sem iskolaőr – rögzítette.

Munkájukat egyenruhában végzik, szolgálati igazolványuk, jelvényük van.

Töreki Sándor közölte: 1409 jelentkező volt az iskolaőri pozícióra, nagyon szigorú és következetes kiválasztási folyamat zajlott, amelynek eredményeként a jelentkezők kétharmadát kirostálták. A kiválasztott leendő iskolaőrök 31 képzési helyszínen pedagógiai, pszichológiai és rendőri ismeretek tárgykörben kaptak képzést. Kérdésre hozzátette: a kiesők főleg az egészségügy és a pszichológiai alkalmasságin buktak el.

A jelenlegi adatok szerint 55 intézményben nincs betöltött pozíció, Budapesten, Pest megyében és Bács-Kiskun megyében.

A toborzás továbbra is folyik, és remélik, hogy szeptember végére minden iskola igényét ki tudják elégíteni.

Pölöskei Gáborné szak- és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár a biztonságérzet növelését, a prevenciót és a konfliktuskezelés hatékony támogatását jelölte meg annak indokaként, hogy kapcsolódtak a programhoz. Közlése szerint 39 szakképzési centrumban 185 szakképzési intézmény jelezte szándékát, hogy részt venne a programban. Pölöskei Gáborné reményét fejezte ki, hogy ez a kör bővülni fog a jövőben; szerinte még több intézményben lenne szükség ilyen szakemberekre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.