Még mindig vannak, akik nem viselik a védőmaszkot

A járvány terjedése ellenére is akadnak, akik nem viselik a védőmaszkot a jogszabályban előírt helyeken.

Végh Attila
2020. 10. 28. 19:07
null
Aarhus, 2020. augusztus 10. Védõmaszkos utasok egy villamoson a dániai Aarhusban 2020. augusztus 10-én. A koronavírussal fertõzöttek számának növekedése miatt a helyi hatóságok szeptemberig kötelezõvé tették az arcot védõ maszk viselését a tömegközlekedési eszközökön. MTI/EPA/Ritzau/Bo Amstrup Fotó: Bo Amstrup
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A maszkviselési kötelezettség közintézményekre és kereskedelmi egységekre vonatkozó szabályainak megszegése miatt a rendőrség októberben 315 esetben intézkedett. A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjától kapott tájékoztatás alapján a Magyar Nemzet információi szerint

249 esetben csak figyelmeztettek a rendőrök, 23 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, 43 jogsértővel szemben pedig feljelentéssel szabálysértési eljárást kezdeményeztek.

A kiszabott bírságok összege 260 ezer forint volt.

A rendőrség szerint azokban a kereskedelmi üzletekben és közintézményekben ahol van biztonsági őrség, kevesebb a jogsértés, a biztonsági személyzet vagy az ott szolgálatot teljesítő rendőrök figyelmeztetésére legtöbbször észbe kapnak a feledékeny polgárok, azokat pedig, akik nem hajlandóak maszkot viselni, be sem engedik az érintett épületekbe. Az üzletekben a bírsággal és feljelentéssel járó rendőri intézkedések kivétel nélkül mind ilyen eset volt, a feledékeny polgárokat nem bünteti meg a hatóság.

Kiss Róbert alezredes lapunknak elmondta, az üzletek mellett továbbra is a tömegközlekedési eszközökön utazók körében fordul elő leggyakrabban az, hogy nem vagy nem megfelelően viseltek maszkot.

A MÁV belső szabályzata szerint nem indulhat el vonat egyetlen állimásról sem maszk nélküli utassal, ha valaki a kalauz kérésére sem veszi fel a védőeszközt, rendőrt kell hívni a vonalhoz, emiatt azonban késések is előfordulhatnak.

A jelenleg hatályos jogszabály – 431/2020 Kormányrendelet – értelmében szeptember 21-től hatéves kortól kötelező az orrot és a szájat folyamatosan eltakaró maszkot használni a közösségi közlekedési eszközökön és minden olyan helyiségben, ahol ilyen járműre várnak. Kötelező a maszk minden üzletben, bevásárlóközpontban, az előadó-művészeti események helyszínén, a mozi területén.

Ugyancsak kötelező a maszk múzeumokban, levéltárakban a látogatók előtt nyitva álló területen, valamint a közigazgatási szerv ügyfelek részére nyitva álló területén, a postán és minden olyan helyiségben, ahol ügyintézés zajlik, és rendszeresen öt főnél többen tartózkodnak. A vendéglátó helyiségekben a fogyasztóknak nem kell maszkot viselniük, de a személyzet részére itt is kötelező a védőeszköz használata.

Egészségügyi intézmény területén is mindenkinek maszkot kell viselnie a kórtermekben ápolt betegek kivételével, a kórházakban látogatási tilalom van érvényben a járvány ideje alatt. A szociális intézményekben a dolgozóknak minden esetben maszkot kell hordaniuk az ellátottakkal való érintkezés során, az ellátottaknak az csak a közös helyiségben és a közösségi programokon kötelező.

Aki nem veszi fel a maszkot, büntetésre számíthat. A tömegközlekedési eszközről leszállíthatják, és akár ötvenezer forintra is megbírságolhatják.

Ha a szabálysértő nem működik együtt a hatósággal és megzavarja a közösségi közlekedést, elzárással is büntethető. Ha az üzletben vagy moziban nem hordanak maszkot, október 3-ától a kereskedelmi hatóság első alkalommal figyelmeztet, majd százezertől egymillió forintig terjedő bírságot szab ki az üzemeltetővel szemben. Harmadik alkalommal bezárathatja az üzlethelyiséget vagy a mozit legalább három napra, de legfeljebb egy évre. Ha a maszkviselés szabályaira felszólított vendég az üzemeltető kérésére ennek nem tesz eleget, rendőri intézkedés indul ellene, bírsággal és feljelentéssel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.