Megállapodott a kormány és az EMIH

Átfogó megállapodást kötött a kormány az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel (EMIH). A dokumentumot Semjén Zsolt és Köves Slomó írta alá hétfőn Budapesten.

Magyar Nemzet
2019. 11. 19. 10:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átfogó megállapodást kötött a kormány az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel (EMIH). A dokumentumot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Köves Slomó (képünkön), az EMIH vezető rabbija írta alá hétfőn Budapesten, a karmelita kolostorban. – A magyar állam két dolgot ismer el a szerződés megkötésével: a hagyományait őrző zsidóság történelmi tradícióit, illetve azt a jelenlegi és jövőbeni szolgálatot, amelyet az EMIH a magyarországi zsidó közösség reneszánszáért tesz – mondta Semjén Zsolt. Hozzátette: Magyarországon mind a három zsidó irányzatot – a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz), a Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközséget és az EMIH-et – a legmagasabb fokon elismerik, de a megbecsülés következő, anyagi és szimbolikus értelemben is legmagasabb foka, amikor a kormány az adott felekezettel külön szerződést is köt. A miniszterelnök-helyettes kiemelte: a megállapodás értelmében az EMIH által létrehozott és fenntartott intézményeket ugyanaz a finanszírozás illeti meg, mint a hasonló feladatot ellátó állami intézményeket.

Köves Slomó arról beszélt: az EMIH 2004-es megalakításának legfontosabb célja volt, hogy a zsidóság értékeit megmutassa és élettel megtöltve elérhetővé tegye minden magyarországi zsidónak. Elmondása szerint Kovács András 2018-ban megjelent, a zsidóság köré­ben végzett kutatása igazolja, hogy az EMIH 15 éve tartó munkája meghozta gyümölcsét. Ez a kutatás egy húsz évvel ezelőtti felmérés megismétlése volt. A kutatásból kiderült, hogy míg két évtizeddel ezelőtt a zsidó közösség aktív, zsinagógába járó tagjainak 70 százaléka a szülei szokásait követte, és csak 30 százalékuk volt „visszatérő”, vagyis nem zsinagógába járó szülők zsinagógába járó gyermeke, addig ma ez az arány éppen fordított.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.