Megérkezett az első szállítmány az AstraZeneca-vakcinából

Magyarország több mint hat és fél millió adagot kötött le az Oxfordi Egyetem és a svéd gyógyszergyártó készítményéből.

Veres László István
2021. 02. 06. 9:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkezett az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett, az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca innovatív gyógyszergyártó vállalat közösen fejlesztett koronavírus elleni vakcinája Magyarországra – hangzott el az M1 csatorna szombat reggeli műsorában. Az első szállítmány – amely közúton érkezett a Hungaropharmához szombat reggel – 20 400 ember oltására lesz elegendő.

A terv szerint ezt a vakcinát a 60 év alatti, regisztrált krónikus betegek kapják majd. A Covid–19 Vaccine AstraZeneca előnye, hogy viszonylag könnyen, 2 és 8 Celsius-fok között lehet tárolni és szállítani, a gyártást követő hat hónapon belül. Ebből az oltóanyagból is két adagra van szükség, a másodikat az első oltás után 4-12 héttel lehet beadni.

A Covid–19 Vaccine AstraZeneca szérumot az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet előbb engedélyezte, mint az Európai Gyógyszerügynökség, és Magyarország 6 540 000 adagot kötött le belőle, ami 3 270 000 ember oltására elég. Ezzel az oltási munkacsoport, a Pfizer és a Moderna oltóanyagok mellett, már három vakcinával számol.

A The Lancet című tekintélyes orvosi folyóiratban a héten publikált eredmények megerősítették, hogy

a Covid–19 Vaccine AstraZeneca százszázalékos védelmet nyújt a súlyos megbetegedéssel, a kórházi kezeléssel és a halálozással szemben a vakcina első dózisának beadása utáni 22. napot követően.

Az Egyesült Királyságban, Brazíliában és Dél-Afrikában végzett klinikai vizsgálatok elemzése szerint az első dózis után a védelem 75 százalék feletti, a hatékonyság pedig növekszik a beadott dózisok közti eltelt idő legfeljebb 12 hétre növelésével. Az adagok közötti időtartam 12 hétre emelése esetén a vakcina hatékonysága 82 százalékos.

Az első eredmények szerint a vakcina jelentős mértékben – 67 százalék – képes megelőzni a betegség továbbadását, ami megerősíti, hogy a vírus terjedését is akadályozza.

Az AstraZeneca benyújtotta kérelmét az Egészségügyi Világszervezetnek, hogy az alacsonyabb jövedelmű országok esetén is engedélyezzék a vakcina vészhelyzeti használatát, emellett továbbra is együttműködik a kormányzatokkal és a nemzetközi szervezetekkel, hogy a világjárvány idején, önköltségi áron, mindenkineka hozzáférhető oltóanyagot juttasson el az emberekhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.