Végre megerősödött a határon túli magyar média

Olyan kegyelmi helyzet van, amikor Magyarország kormánya teljes mértékben a határon túli ügyek támogatása mellett áll – jelentette ki Potápi Árpád János.

2019. 06. 13. 14:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan kegyelmi helyzet van, amikor Magyarország kormánya teljes mértékben a határon túli ügyek támogatása mellett áll. A kabinet gazdasági értelemben, identitásában is meg kívánja erősíteni a határon túli magyar közösségegeket és családokat – jelentette ki csütörtökön köszöntő beszédében a hagyományteremtő módon megszervezett I. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozón a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

A visegrádi Hotel Silvanusban tartott háromnapos rendezvényen, ahová csaknem kétszáz vendég, köztük százötven külhoni magyar újságíró érkezett, Potápi Árpád János áttekintette a magyar nemzetpolitika másfél százéves történetét, kiemelve a 2010 óta elért eredményeket. – A határon túli magyar médiát is megerősítettük az elmúlt években, és nem kívánjuk a kezüket elengedni, a továbbiakban is az erősítés mellett vagyunk – emelte ki az államtitkár. Hozzátette: a közös eredményeket együtt sikerült elérni, ha nem lett volna média támogatás és a sajtó nem tájékoztatta volna folyamatosan a közvéleményt, akkor az emberek nem szereztek volna tudomást az erőfeszítéseinkről.

A politikus fontos célnak nevezte az egységes magyar médiatér kialakítását is. Potápi Árpád János beszélt a családpolitika határon túlra való kiterjesztéséről, hangsúlyozva azt, hogy Hargita Megye Tanácsa mintegy 360 millió forinttal csatlakozott a nemzetpolitikai államtitkárság tematikus évéhez. Ebből a saját környezetükben, Székelyföldön indítanak programokat. – Ha mindenhol csak egy-egy ilyen regionális szintű önkormányzatunk lenne, akkor sokkal gyorsabban haladnánk előre – tette hozzá.

Ösztöndíjasok segítik a néptáncoktatást is
Fotó: MTI/Molnár Edvárd

Szilágy Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos a diaszpóra politikát tekintette át, többek között arról beszélt, hogy mára 2,5 millió magyar él a Kárpát-medencén kívül, ezzel a 20. század végére a magyarság világnemzetté vált. A politikus a második alkalommal megrendezett Hétvégi Magyar Iskolák Találkozója kapcsán elmondta: a kollégáival felmérték a világban működő ilyen intézményeket, amelyekből kétszázat találtak. Szavai szerint ezek működése egyre fontosabbá válik.

Szilágyi Péter a Kőrösi Csoma Sándor Programról szólva azt emelte ki, hogy az ösztöndíjasok szerteágazó tevékenységet folytatnak, a négy legfontosabb feladatnak a rendezvényszervezést, a kommunikációs tevékenység segítését, a magyar nyelv, illetve a néptánc és népzene oktatását nevezte. Kitért arra is, hogy eddig 300 ezer kötetnyi dokumentumot, könyvet hoztak haza a Mikes Kelemen programban, amelyet feldolgoznak. Végül kiemelte azt is, hogy a diaszpóra szervezeteket online kérdőívvel keresik meg, és a segítségükkel átfogó felmérést készítenek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.