Meghalt a hírhedt keresztapa

A Fenyő-gyilkosság ügyében előkerült, Portik Tamás és Drobilich Gábor közötti telefonbeszélgetések miatt gyanúsították meg hamis tanúzással Portik egykori mentorát, a szervezett bűnözés egyik meghatározó tagját, Drobilich Gábort. A nyomozást megszüntetik, miután a gyanúsított a napokban váratlanul elhunyt.

2020. 06. 22. 9:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszünteti a Fővárosi Nyomozó Ügyészség Drobilich Gábor (képünkön) ellen a Fenyő-gyilkosság kapcsán tett hamis tanúskodása miatt indult nyomozását, mert a gyanúsított meghalt. Drobilichet a mentorának tartotta Portik Tamás. Vele, valamint Ferencsik „Brazil” Attilá­val együtt az 1990-es években az olajbűnözésben meghatározó Energol Rt.-nek voltak egykor az igazgatói. A 66 éves Drobilich kedden, siófoki otthonában hunyt el váratlanul, írta meg elsőként a PestiSrácok.hu.

Drobilich Gábor egyike volt a „négy páncélosként” ismert kasszafúró kvartettnek, akik kriminalisták szerint az 1970-es évek közepén megalapozták a magyar szervezett bűnözést. A fiatal Drobilich mellett Ladányi Attila, Gróf Ferenc és Kenessey Ervin dolgozott a bandában, egyes források szerint az állambiztonság megbízásából is. Bukásuk a Presztízs fedőnevű akciónak volt köszönhető, vizsgálóként Pintér Sándor is dolgozott az ügyön. Ladányi egyébként a rendszerváltáskor egyik szószólója volt az amnesztiát követelő elítélteknek – sikertelenül. Drobilich első bűntényesként tíz évet kapott. Börtönbeli ismeretsége széles körű volt, mások mellett Radnai Lászlóval, a kecskeméti maffiaper későbbi elítéltjével, az olajos milliárdok előteremtése során fő ellenségével is a rácsok mögött ismerkedett meg. Csakúgy, mint a fia­tal telefonfülke-fosztogatóval, Portik Tamással. Az összes, ellene zajlott büntetőeljárásba bevonták Drobilich Gábort is – tanúként –, ám soha nem vallott Portik ellen.

Fotó: Pesti Srácok/Horváth Péter Gyula

A hamis tanúzásra egy telefonlehallgatási felvétel kapcsán került sor. A felvételt 15 éve rögzíthette Portik Tamás, aki energolos igazgató társaival együtt ismerte Jozef Rohácot. Rohácot jogerősen életfogytiglan fegyházra ítélték – mások mellett – Fenyő János meggyilkolása miatt. Gyárfás Tamást pedig azzal vádolják, hogy felbujtotta Portikot, ölesse meg üzleti ellenfelét, aki éppen Roháccsal le is lövette Fenyő Jánost. Drobilich hamis tanúzásával kapcsolatban fontos emlékeztetni arra, hogy a Gyárfás – és Portik – elleni fő bizonyítékul a Portik által felvett beszélgetések szolgálnak, ám az olajos vállalkozó az összes beszélgetését titokban rögzítette. Az óriási mennyiségű hanganyag között volt a Drobilich Gáborral folytatott beszélgetése is, amelyen szóba került Gyárfás Tamás, a Fenyő-gyilkosság és az éppen bujkáló Jozef Rohác is. A Nemzeti Nyomozó Iroda tanúként hallgatta ki Drobilichet, aki tagadta, hogy beszélgetett volna Portikkal Fenyőről, Rohácról és Gyárfásról. Ezután szembesítették a vállalkozót a hangfelvétel leiratával és gyanúsították meg hamis tanúzással.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.