Megkezdődik a kritikus infrastruktúrában dolgozók oltása

– Amint az a tuberkulózis esetében is történt, a koronavírust is a védőoltások által fogjuk legyőzni – hangsúlyozta az operatív törzs mai tájékoztatóján Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos beszámolt róla, hogy kiemelt célcsoportként megkezdődik a tömegközlekedési, a vasúti és az áramellátás területén dolgozók oltása is.

Veres László István
2021. 03. 24. 12:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Rendben, ütemezetten zajlik az oltási program, már 1 696 110 a beoltottak száma, közülük 494 520-an már a második adagot is megkapták. Ez egy rendkívül jó hír, mert az a cél, hogy minél nagyobb számú lakost védetté tegyünk a vírussal szemben – jelentette ki Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy az előző 24 órában 7587 az új fertőzöttet azonosítottak, a legfrissebb adatok szerint 11 805 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1423-an vannak lélegeztetőgépen, és elveszítettük 249 beteget. – Annak érdekében, hogy minél kevesebben kerüljenek kórházba, már a háziorvosok is felírhatják a vírusszaporodást gátló favipiravir gyógyszert, amiből már több mint 37 ezer dobozzal írtak fel – tette hozzá. A szakember fontosnak nevezte, hogy centralizálják az erőket, ezért

holnaptól a hatékonyabb egészségügyi védekezés, a betegellátás és az egészségügyi dolgozók kiegyensúlyozottabb terhelése és a védőoltási program végrehajtásának biztosítása érdekében a területileg illetékes kórházak szakmai irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők a veszélyhelyzet idejére.

– Szükség esetén a háziorvosi rendszert is bevonhatják – fűzte hozzá. Müller Cecília kiemelte: a lényeg, hogy az oltási program zavartalanul folytatódjon. – Ez a vakcinák beérkezésétől függ, jól állunk, ám még mindig nincs elég oltóanyag – jegyezte meg, majd köszönetet mondott az oltópontokon tevékenykedőknek, kiemelten a katonáknak. A tiszti főorvos beszámolt róla, hogy

az Országos Kórházi Főigazgatóság felhívására már ötszáz egészségügyi tanulmányokat folytató vagy ilyen végzettségű önkéntes jelentkezett, akik a kórházi dolgozók munkáját tudják segíteni.

Az operatív törzs és az országos oltási munkacsoport úgy döntött, hogy megkezdik a kritikus infrastruktúrában dolgozók oltását. Idetartoznak a tömegközlekedési és vasúti közlekedési vállalatok alkalmazottai, illetve az áramellátás biztosításában, így a paksi atomerőműben dolgozók is.

Müller Cecília egy jó hírről is beszámolt:

a 11. héten a vírus örökítőanyagának szennyvízben mért mennyisége sok településen stagnál vagy csökken.

Tájékoztatása szerint a 11. héten a fertőzöttek átlagéletkora 46 év volt, 55 százalékuk nő, 45 százaléka férfi. A legtöbb új fertőzött továbbra is Budapesten, Pest, illetve Fejér megyébe, legkevesebb pedig Zala megyében van.

A tiszti főorvos megemlítette, hogy ma van a tbc elleni küzdelem világnapja.

– A tuberkulózis (tbc) régebben népbetegség volt Magyarországon, mára azonban a védőoltásoknak köszönhetően nagyon kis számban fordul elő. A koronavírus-járványból is a védőoltás vezet majd ki minket

– vont párhuzamot. Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy sem a regisztráció, sem a védőoltások miatt senkit nem keresnek fel személyesen az otthonában. – Az oltási program a háziorvosoknál, illetve a kórházi oltópontokon zajlik, a háziorvosok csak a mozgásképtelen pácienseikhez mennek ki – előre egyeztetett időpontban – beadni a védőoltást – hangsúlyozta. Elmondta azt is, hogy az ezen a héten engedélyezett két új vakcinával kapcsolatos tárgyalások még zajlanak, így még nem tudni, hogy ezekből mikor érkezhet az első szállítmány. A Janssen-vakcina legkorábban április második felében érkezhet meg. Kijelentette: minden, a világban jelenleg használatos készítmény, amely a Covid-fertőzés kezelésében használatos, az Magyarországon is elérhető és rendelkezésre áll.

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt tegnap összesen 549 esetben intézkedtek a rendőrök

– mondta el Kiss Róbert. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese közölte: a kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok, illetve a közterületi csoportosulások, gyülekezések tilalmának megsértése miatt kedden 303 személlyel szemben kellett fellépni. Az alezredes tudatta azt is, hogy tegnap a Magyarország területén személyforgalomban átutazók 45 alkalommal sértették meg a tranzitszabályokat. Elmondta továbbá, hogy az előző 24 órában 8477 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 51 230 személlyel szemben van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 4590-en vállalták, hogy a rendőrség mobiltelefonos applikáció segítségével ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.