Megkezdődik az egészségügyi ellátás átalakítása

A kormány célja az egészségügyi ellátórendszer átalakítása a XXI. század színvonalán, ezért 17,5 milliárd forintot fordít a fekvőbeteg- és 15,7 milliárd forintot a járóbeteg ellátásra – jelentette be Kásler Miklós.

Szilágyi Anna
2020. 01. 06. 12:55
KÁSLER Miklós
Budapest, 2020. január 6. Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere az egészségügyi struktúra átalakításáról tart sajtótájékoztatót az Emberi Erõforrások Minisztériumában 2020. január 6-án MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány célja az egészségügyi ellátórendszer átalakítása a XXI. század színvonalán, ezért 17,5 milliárd forintot fordít a fekvőbeteg- és 15,7 milliárd forintot a járóbeteg ellátásra – jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós hangsúlyozta, az egészségügy társadalmi jelentősége hatalmas, amit a számok is tükröznek: évente százmillió orvos-beteg találkozó zajlik le, vagyis átlagosan minden magyar állampolgár 10-11 alkalommal fordul orvoshoz. Ezek legnagyobb részben az alapellátás keretein belül történnek – tette hozzá. A fekvőbeteg-ellátásban is jelentős a forgalom: 2017-ben 1,9 millió magyar feküdt kórházban.

Kásler Miklós úgy fogalmazott, a XXI. században elképesztő a tudományos-technológiai fejlődés, ennek hatására számos új eljárás jelentkezett a diagnosztikában és a terápia különböző területein. Olyan új gyógymódok jelentek meg, amelyek kiváltják a két-háromhetes kórházi kezeléseket és akár egynapos sebészeti ellátás során lehet a betegeket kezelni, majd hazaengedni. Számos új gyógyszert is befogadtak az elmúlt időszakban, ezek ugyancsak lehetővé tették, hogy kórházi benntartózkodás nélkül lássák el például a daganatos betegeket, ezzel ugyanazt, sőt akár még jobb terápiás eredményt lehet elérni – mondta a miniszter. Példaként említette, hogy az asztmás betegeknél a visszaesések súlyossága és gyakorisága lényegesen csökkent, a gyógyszeres terápiák tehát otthon is biztosítják a betegek stabil állapotát, illetve gyógyulását. Hazánkban a kormány múlt év végén összesen 36,5 milliárd forintot biztosított a struktúraváltás első lépéseire: ebből a fekvő-, a járóbeteg-ellátásra és a korszerű diagnosztikára is fordítottak – közölte Kásler Miklós.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.