Megkezdődött a szarvasbőgés

A somogyi erdőkben megkezdődött a szarvasbőgés, a gímbikák párkeresése miatt egyes területek csak korlátozásokkal látogathatók.

Magyar Nemzet
2019. 08. 27. 17:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A somogyi erdőkben megkezdődött a szarvasbőgés, a gímbikák párkeresése miatt egyes területek csak korlátozásokkal látogathatók. A gímszarvasok a hazai erdők királyai, az egyébként csendes és ritkán látható állatok viselkedése párzás idején látványosan megváltozik – tájékoztatott a Sefag Zrt.

A nyolcvanezer hektáron gazdálkodó állami vállalat az MTI-nek elküldött közleményében úgy fogalmazott: a tekintélyt parancsoló, akár hárommázsásra is megnövő, párzásra kész gímbikák jellegzetes hangorkánja a szarvastehenek figyelmének felkeltésére, a konkurens bikák figyelmeztetésére szolgál. A bikák megvívnak egymással a tehenekért, az erdőjárók messziről hallhatják az állatok agancsainak csattanását – írták. Jelezték: a társaság egyes, a turistautaktól távol eső erdőrészek nyugalma érdekében korlátozza a látogatást szeptember végéig, naponta 9 és 15 óra között. Mivel ilyenkor van a vadászati főidény, ezért a területek nyugalmának biztosítása a vadgazdálkodás eredményességét is segíti – mutattak rá. Hangsúlyozták, hogy a jelzett turistaútvonalakon ebben az időszakban is bátran lehet kirándulni. A túrázás mellett sokféle erdei program is elérhető: Somogyban a Szilágyi Erdészeti Erdei Iskolában, a mesztegnyői erdei vasúton és a Zselici Csillagparkban is.

Fotó: MTI/Kovács Attila

A Sefag Zrt. szakemberei arra kérik a természetbarátokat, hogy az erdőt járva lehetőleg ne zavarják meg a szarvasokat, ne próbálják a bőgés hangját követve megkeresni őket, ezzel ugyanis az állatoknak ártanak és magukat is veszélyeztethetik. Az érvényben lévő erdőlátogatási korlátozásokról az erdészetek honlapján lehet tájékozódni.

A szarvasbőgés idején országszerte fokozottan kell számítani legnagyobb testű vadon élő állataink megjelenésére az úttesten, ami balesetveszélyes helyzeteket teremthet. A legnagyobb veszélyforrás, hogy a bikák bőgési időszakában az állatok jóval aktívabbak, kevésbé óvatosak, veszélyérzetük lecsökken, ezért körültekintés nélkül szaladhatnak ki az úttestre. Fontos tudni azt is, hogy a szarvasok többsége kisebb csapatokban mozog, így nagy valószínűséggel nem magányosan jelennek meg az utakon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.