Megkezdődött a Vértanúk terének rekonstrukciója

A Vértanúk tere a Kossuth tér és környékének 1944 előtti állapotát méltó módon visszaállító Steindl Imre-program keretében épül újjá.

2019. 03. 09. 9:00
null
A környék a Steindl Imre-program keretében újul meg Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött a Vértanúk terének átépítése és a Nemzeti Vértanúk Emlékművének rekonstrukciója. A hét elején kordonokkal vették körül az építési területet, és a napokban megkezdték a kőburkolatok eltávolítását. A bontott építőelemeket raklapokra helyezik és elszállítják. Március 5-től a téren és környékén ideiglenes forgalmi rend lépett életbe, a változások a közösségi közlekedés járatait is érintik.

A Vértanúk tere a Kossuth tér és környékének 1944 előtti állapotát méltó módon visszaállító Steindl Imre-program keretében épül újjá. A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint a megújuló közterület elsősorban a gyalogosoké lesz, a környéken lakók igényei, valamint turisztikai szempontok figyelembevételével kialakított új forgalmi rend szerint – a közösségi közlekedés járatai kivételével – gépjárművek nem hajthatnak majd át a téren.

A környék a Steindl Imre-program keretében újul meg
Fotó: Bach Máté

Az 1918–1919-es vörösterror által meggyilkolt, a proletárdiktatúra elleni fegyveres harcban elesett hazafiaknak emléket állító alkotást eredetileg 1934-ben állították fel. A kőből készült vaskos pillér tetején egy szarkofág volt, az emlékmű női főalakja Hungáriát ábrázolta, a másik oldalán egy férfi birkózott a bolsevizmust ábrázoló sárkánnyal. Alatta a felirat: „A Fehér Ház kezdeményezésére kegyelettel emelte a magyar nemzet”. Az emlékmű a szovjet csapatok bevonulását követően, 1945-ben a kommunisták szervezte „spontán szobordöntögetéseknek” esett áldozatul. Wachsler Tamás, a Steindl Imre-program vezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy még idén elkészül a szobor rekonstrukciója.

A korábban a téren állt Nagy Imre-emlékmű a Jászai Mari téren kap új helyet. Az 1956-os forradalmat és szabadságharcot követő megtorlás idején kivégzett mártír miniszterelnöknek emléket állító alkotás új helyszínén is megkezdődtek a munkálatok, s az emlékmű legkésőbb június 16-án már az új helyen lesz látható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.