Megkezdődött az aláírásgyűjtés hajrája

Csekő Imre
2019. 04. 23. 8:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pártoknak április 23. délután 16 óráig maradt idejük arra, hogy összegyűjtsék a májusi európai parlamenti választásra az induláshoz szükséges legalább húszezer érvényes ajánlást. Tucatnyi szervezet folytatja még a szignók gyűjtését, de hét párt – a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Fidesz–KDNP, a Momentum Mozgalom, a Mi Hazánk Mozgalom, az MSZP–Párbeszéd, az LMP és a DK – már leadta a szükséges ajánlásokat, így a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nyilvántartásba is vette a listájukat.

Az így regisztrált huszonöt párt közül több is bejelentette, hogy mégsem indul a megméretésen, így a mostanra versenyben maradt szervezetek aktivistái még dolgoznak azon, hogy a határidő lejártáig összegyűjtsék és leadják az előírt mennyiségű ajánlást, amelyeket a Nemzeti Választási Irodának (NVI) kell ellenőriznie.

A választóknak érdemes tudniuk, hogy csak az az ajánlóív hiteles, amelyen szerepel az ív sorszáma, és feltüntették rajta az aláírásgyűjtő személy nevét és aláírását. A pártoknak pedig fontos, hogy az ajánlásokat gyűjtő pontosan adja meg az adatait, mert ha azok hibásak, az íven szereplő összes ajánlás érvénytelennek minősül. A gyűjtés befejezésekor az összes ívet (azt is, amelyen egy ajánlást sem tettek) le kell adniuk a pártoknak, ellenkező esetben minden le nem adott ívért ezer forint bírságot szab ki az NVB.

Az Európai Parlament magyar tagjainak választásán listát állító pártok mintegy hárommillió forintért juthatnak hozzá a választók név- és lakcímadataihoz a közvetlen kampány érdekében. A szükséges adatokat az NVI-től a listájuk nyilvántartásba vételéről szóló döntés jogerőre emelkedése után kaphatják meg a versenyben maradt pártok. A választási iroda csak akkor adja ki a választók adatait, ha a listát állító jelölőszervezet befizeti az előírt 3,129 millió forintot, ami az egyhavi minimálbér és a megválasztható képviselők számának szorzata.

A pártok a választási irodától kapott név- és lakcímadatokat csak a választási kampány céljára használhatják fel, és az adatokat legkésőbb a szavazás napján meg kell semmisíteniük. Az ezt tartalmazó jegyzőkönyvet május 29-én 16 óráig kell eljuttatni az NVI-hez. Más állami vagy önkormányzati szerv nem szolgáltathat személyes adatokat a pártoknak kampánycélra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.