Megkezdődött az SZFE jövőjének a tervezése

Még a sztrájkbizottság is elismeri, hogy jogszerű volt a kancellári kinevezés – erről beszélt a Színház- és Filmművészeti Egyetem frissen kinevezett gazdasági-pénzügyi felelőse a Hír TV-ben. Szarka Gábor azt reméli, hogy lépésenként haladva kezelni tudják a fenntarthatatlan állapotot az intézményben.

Hertelendy Gábor
Forrás: Hír TV2020. 10. 12. 12:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) azon hallgatói és oktatói, akik szeretnének dolgozni, megkapják erre a lehetőséget – jelentette ki Szarka Gábor, az SZFE frissen kinevezett kancellárja a Hír Tv pénteki Bayer Show című műsorában. Az egyetem gazdasági-pénzügyi vezetője hangsúlyozta: arra törekednek, hogy „mentsék, ami menthető” annak érdekében, hogy megkezdhessék a békés keretek között működő oktatást. Azt is elmondta, nincs arról információ, hányan tartják a blokádot, és arról sem, ki szervezi mindezt. Szarka Gábor emlékeztetett: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette az intézmény költségvetésének megduplázását, így anyagi gondokkal nem küzd majd az egyetem. Ugyanakkor felidézte azt is, hogy habár a sztrájkbizottság is elismerte a kancellári kinevezés legitimitását, elődjét, Vonderviszt Lajost beengedték, őt, az új kancellárt nem, pedig mindkettőjüket Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök nevezte ki. Ezt diszkriminatív hozzáállásnak tartja a hallgatók részéről. Bár éppen Upor László egykori rektorhelyettes jelentette be, hogy tíz diák koronavírusos az intézményben, Szarka Gábor azt közölte, jelenleg nem tudnak népegészségügyi problémáról.

A kancellár többedmagával abban bízik, hogy amikor a normalitás átüti a gátat, akkor talán egyre többen fogják belátni, hogy értelmetlen – az általa borzasztónak nevezett – jogtalan állapot fenntartása. A kancellár reményét fejezte ki, hogy lépésről-lépésre kezelni lehet a most fennálló állapotot.

A cél pedig az, hogy egy nemzetközi hírű, nemzeti és hazai szempontból is jelentős egyetemet hozzon létre az új kuratóriumi modell. Ennek a tervezése megkezdődött olyan értelemben, hogy eddig mindenki a válságkezeléssel foglalkozott (…) most ezt egy picit elengedtük, most ennek nincs itt az ideje, most annak van az ideje, hogy felmutassuk azt, hogy mi lesz az intézmény jövője és megpróbáljuk felsorakoztatni a lehető legtöbb embert ennek a célnak az érdekében

– tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.