Megoldott a Down-szindrómás gyerekek helyreállító szívműtéte

A Down-szindrómával született gyerekek ma már minden esetben átesnek a helyreállító szívműtéten – mondta el a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) gyermekellátásért felelős orvosigazgatója szerdán.

Forrás: MTI2019. 03. 20. 19:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ablonczy László a Down-szindrómások világnapja, március 21-e alkalmából a fővárosi intézményben tartott sajtótájékoztatón felidézte, hogy 20-30 éve még nem volt egyértelmű, hogy egy Down-szindrómával világra jött gyermeken el kell-e végezni a sokszor kísérő betegségként fellépő szívproblémát. A gyerekként meg nem operált, Down-szindrómával élő felnőttek magukon viselik az elmaradt beavatkozások következményeit – tette hozzá.

A szakember kiemelte, a Down-szindrómával születettek felénél jelentkezik valamilyen szívprobléma; évente 20-25 gyereket operálnak a GOKI Gyermekszív Központjában.

A gyermekellátás minőségét jelzi, hogy minden ilyen fejlődési rendellenességgel született gyerek korán átesik a kötelező szűrővizsgálaton, így a diagnosztizált szívbetegséget idejében operálni tudják. A műtét jelentős életminőség javulást hoz a gyerekeknek és családjuknak, és a későbbi edukációt is megkönnyíti – fűzte hozzá.

Prodán Zsolt szívsebész arról beszélt, hogy a Down-szindrómához társuló szívbetegek az esetek 90 százalékában jól operálhatók, és az intézet mindent meg is tesz ellátásukért.

Steinbach Éva, a Down Alapítvány – Down Dada sorstárs segítőszolgálat vezetője is azt emelte ki, hogy egy Down-szindrómás gyerek is sokkal minőségibb életet tud élni, ha szívproblémáját megoldják, hiszen sok esetben a korai fejlesztés sem kezdődhet el e műtét nélkül.

A gyerekek a műtét után terhelhetőbbek, és a későbbiekben sem lesz akadálya az óvodai, iskolai beilleszkedésnek egy esetleg fennálló szívprobléma – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.