Megszavazta a közgyűlés Budapest idei költségvetését

A fővárosi önkormányzat tegnap megszavazott költségvetésének bevételeit 266 milliárd, a kiadásait pedig 380 milliárd forintban állapították meg. A Fővárosi Közgyűlés arról is döntött, hogy Tarlós István főpolgármester és a budapesti rendőrfőkapitány vezetésével kábítószerügyi egyeztető fórumot hoznak létre.

Forrás: MN-MTI2019. 02. 21. 6:24
TARLÓS István
Tarlós István szerint az elektronikus viteldíj rendszer a jövő év végére készülhet el Fotó: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadta tegnap a Fővárosi Közgyűlés a fővárosi önkormányzat 2019-es összevont költségvetését. Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes arról tájékoztatott, hogy az idei büdzsé stabil, nyugodt, de hatékony gazdálkodásra ösztönző. Ellenzéki képviselők felszólalására reagálva elmondta, a BKV az idén hárommilliárd forinttal többet kap, mint tavaly, és a Pannon Park nem uniós pénzből épül, ezzel együtt a főváros – nagymértékben Tarlós István főpolgármesternek köszönhetően – 80 milliárd forintot kapott a metrófelújításra, hatmilliárdot pedig a Lánchíd felújítására.

A képviselők arról is döntöttek, hogy Tarlós István és Terdik Tamás, budapesti rendőrfőkapitány vezetésével budapesti kábítószerügyi egyeztető fórumot hoznak létre. Ennek kapcsán a főpolgármester azt hangsúlyozta: a kábítószerügyi probléma megoldását magasabb szintre emelik, mert eddig csak tüneti kezelés történt.

Tarlós István szerint az elektronikus viteldíj rendszer a jövő év végére készülhet el
Fotó: MTI/Mohai Balázs

A testület megszavazta, hogy fővárosi integrált viteldíjbeszedési elektronikus rendszer elnevezéssel olyan országos szintre kiterjeszthető szisztémát építsenek ki, amely a MÁV hálózatával is kompatibilis lesz, s a rendszer – mint arról Tarlós István tájékoztatott – 2020 végére vagy az azt követő év elejére készülhet el. Napirend előtti felszólalásában a főpolgármester megerősítette: biztos, hogy Budapesten nem lesz Red Bull Air Race, mivel a főváros nem adta és nem adja meg a területhasználati engedélyt.

Az önkormányzat költségvetési bevételét valamivel több mint 266 mil­liárd, a kiadásait pedig 380 milliárd forintban állapították meg. Az így keletkező 114 milliárd forintos hiányt az előző évek maradványából, a hitelszerződések alapján lehívni tervezett összegekből, valamint értékpapírok bevételeiből finanszírozzák.

Az elfogadott előterjesztés szerint a bérjellegű kiadási többletek, továbbá a 2018-as évhez képest duplájára – 10 milliárd forintra – emelt szolidaritási adó, valamint a 3-as metróvonal felújítása ­miatti metrópótlás költségei azt eredményezik, hogy komoly nehézségekbe ütközik a működési egyensúly biztosítása. Mint írták, tehermentesítésként 15,7 milliárd forinttal magasabb iparűzésiadó-bevétellel számolnak, amely várhatóan tartósan magas bevételt jelent az önkormányzatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.