Megszűnhet a parkolási kedvezmény Erzsébetvárosban

Az erzsébetvárosi Fidesz információi és egy internetes kampány tanúsága szerint a helyiek kedvezményes parkolásának megszüntetését tervezik a VII. kerületben, pedig így is több mint félmilliárd forint bevétele származik évente az önkormányzatnak a parkolási díjakból. A helyi Fidesz alelnöke, Virágh Előd szerint a baloldali városvezetés új szabályozása napi 5.500 forint parkolási kiadást is jelenthet egy autóval rendelkező erzsébetvárosi lakosnak. Időközben kiderült az is, hogy a kerület, illetve Niedermüller Péter polgármester több, nagy értékű szerződést kötött a korábban csalásért elítélt DK-s Czeglédy Csaba ügyvédi irodájával.

2020. 04. 22. 19:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben az önkormányzati kampány időszakában Niedermüller Péter DK-s polgármester és csapata azt hangoztatta, hogy többek között a csekély bevétel miatt is át kell alakítani a parkolási rendszert Erzsébetvárosban, most az önkormányzat arról adott tájékoztatást, hogy napi másfél millió forinttól esik el a kerület a fővárosi parkolást ingyenessé nyilvánító kormányintézkedés miatt. Az erzsébetvárosi önkormányzat közlése szerint havi bruttó 45 millió forint bevételük volt tavaly a parkolási díjakból, és idén is ennyire számítottak volna, s ez az elvonás napjától kezdve minden nap 1,5 millió forint kiesését jelenti az önkormányzatnak. A kerület bevételei tehát egy évben a parkolási díjakból több mint félmilliárd forintra rúgtak. Ennek ismeretében jókora csúsztatásnak, illetve kampányhazugságnak tűnik, hogy Niedermüllerék korábban arról panaszkodtak: csak két-háromszáz millió folyik be az önkormányzat kasszájába a parkolási díjakból, miközben a szomszédos Terézváros ugyanezért ennek az összegnek a többszörösét kasszírozza.

Két legyet egy csapásra

Jelenleg a parkolási díjak beszedését és az ezzel kapcsolatos feladatokat a Par-Ker Kft. végzi a VII. kerületben, a tevékenységgel kapcsolatosan azonban törvényességi aggályok és a már említett anyagi megfontolások miatt az önkormányzat cégére akarják bízni a jövőben ezt a munkát. Az ellenzéki többségű képviselő-testület úgy döntött, hogy az önkormányzat közigazgatási területén lévő fizető parkolók üzemeltetési feladatainak ellátásával június 27-től az Erzsébetvárosi Ingatlangazdálkodási Nonprofit Zrt.-t bízza meg. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor elindítottak egy kampányt is, amely azt célozza, hogy megszüntessék a helyieknek járó kedvezményes parkolási lehetőséget. Úgy tudjuk, a tervek szerint a helyieknek járó kedvezményes bérletek helyett évi 25 ezer forint közlekedési támogatást adnának Erzsébetváros lakóinak, amit akár buszozásra vagy biciklibérlésre is elkölthetnek. Ezzel két legyet is üthetnének egy csapásra: tovább növelhetnék az eddig is vaskos parkolási bevételeiket, ezúttal azonban egy önkormányzati cégen keresztül, miközben azt hangsúlyozhatnák, hogy a levegőszennyezést kívánják csökkenteni a környezetkímélő közlekedési formák támogatásával.

Ezzel kapcsolatosan a kerület sajtó osztályáról egyelőre csak homályos válaszokat kaptunk. Közölték, hogy most készül Erzsébetváros gazdasági programja. A járványhelyzet miatt azonban több a bizonytalanság egy ilyen terv esetében, ezért a mostani fázisban konkrétumként annyi mondható el, hogy ez a program ki fog térni a közösségi közlekedés fejlesztésére is. Miután elkészült a program, és azt a képviselőtestület átgondolta, megvitatta, a testület dönt arról, hogy szeretnének-e ilyen támogatási formát.

Panaszkodnak, osztogatnak

A koronavírus-járvány miatt egyébként nemcsak a parkolási díjakból származó forrásoktól esik el az önkormányzat, hanem – az összes településhez hasonlóan – a gépjárműadó-bevételektől is, ami a VII. kerületben idén 110 millió forint lett volna. Ezt az összeget most a védekezésre fordíthatja a kormány. A turizmusban érdekelt vállalkozások megmentése érdekében felfüggesztették az idegenforgalmi adót is. Az önkormányzat tájékoztatása szerint Niedermüllerék ezt is a települések ellehetetlenítését célzó intézkedésként fogják fel. hangsúlyozzák ugyanis, hogy számításaik szerint ez 2020-ban több százmillió forintot vonhat el az önkormányzattól.

Miközben Niedermüller és stábja a járványügyi intézkedésekre elvont, illetve az ezek miatt kimaradó bevételekről panaszkodik, a VII. kerületi önkormányzat ellen vizsgálatot indított a kormányhivatal, mert a VII. kerületi polgármester a veszélyhelyzet idején fennálló jogköreire hivatkozva kötött átruházott hatáskörben, polgármesteri döntésként 29 millió forintos szerződést a Czeglédy és Társai Ügyvédi Irodával. Ez az iroda Czeglédy Csaba DK-s politikusé, akit 2002-ben adócsalás, magánokirat-hamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt ítéltek el, és jelenleg is bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt folyik ellene eljárás. A szerződés szerint egyébként Czeglédyéknek az év végéig a polgármester összes peres ügyében kell eljárnia a különböző feljelentésektől kezdve a sajtóperekig, de az iroda feladata lesz az önkormányzati lakások ügyeinek intézése, például az elmaradt bérleti díjak behajtása vagy az esetleges kilakoltatások jogi levezénylése is.

Most lebuktak

Czeglédy irodájának ugyanakkor nem ez az első szerződése az önkormányzattal, korábban kötöttek velük két kisebb, egyenként 1.270.000 forintról szóló megbízási megállapodást, illetve egy több mint 13 millió forintról szóló szerződést is.

- Erre mondják azt, hogy a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát – reagált az erzsébetvárosi ügyekre Virágh Előd, a helyi Fidesz alelnöke. A politikus szerint itt is tetten érhető, hogy a DK-s városvezetés valótlanságokra, fake newsra építette az önkormányzati kampányát. – Az, hogy balliberálisok hazudtak és most lebuktak, már mindenki számára nyilvánvaló. Niedermüller polgármester zsákjából viszont újabb, a lakókat terhelő elképzelés esett ki. Úgy tűnik, a DK-s vezetés megszüntetheti az itt élők kedvezményes parkolását. Jelenleg ugyanis évi 2000 forint fejében az egész kerületben ingyenesen parkolhatnak az erzsébetvárosiak. Niedermüllerék új szabályozásának köszönhetően ez napi 5.500 forint parkolási díjat is jelenthet egy autóval rendelkező erzsébetvárosi lakosnak, aki közterületen parkol. Ha pedig csak hétvégén használja az autóját, a hétköznapi kötelező díjfizetése 110.000 forint is lehet majd egy hónapban – fűzte hozzá Virágh Előd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.