Megszüntették az eljárást az Alstom-ügy kulcsfigurája ellen

Az MSZP–SZDSZ-kormányzat és a Demszky-féle városvezetés hírhedt ügyében, a 4-es metró közbeszerzése és az Alstom metrókocsik megvásárlása kapcsán 2011 óta folyó nyomozás végére került pont. A magyar államot és az adófizetőket közel hárommilliárd forinttal megkárosító személyek kiléte továbbra is ismeretlen.

Magyar Nemzet
2020. 12. 21. 10:00
null
Az Alstom kocsik beszerzését külön eljárásban ellenőrzik Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel hárommilliárd forinttal károsította meg a magyar államot és a fővárost a Demszky-vezette városvezetés és a balliberális nagypolitika a 4-es metró szerelvényeinek közbeszerzése kapcsán. A bíróság megszüntette az eljárást, a kenőpénzek felvevői büntetlenül maradtak.

A bíróság megszüntette az eljárást a 4-es metró beruházását és járműbeszerzését érintő vesztegetési ügyben az Alstom-ügy fővádlottja, Terner Géza ellen – írja a PestiSrácok. Az Állami Számvevőszék 2010-ben világította át a 4-es metró beruházását és a metrószerelvények beszerzését, melynek során megállapította, hogy a magyar államot és a fővárosi önkormányzatot jelentős vagyoni hátrány érte. 2011-ben indult meg a nyomozás, a Központi Főügyészség hatáskörébe 2016. szeptember 16-án került az ügy és 2016 októberében kezdte meg a kihallgatásokat. 2019 áprilisában gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntette miatt hat gyanúsítottat hallgatott ki, míg végül öt ember, köztük Terner Géza ellen emeltek vádat.

A francia Alstom cég járműszerelvényeinek beszerzéséről az MSZP–SZDSZ-kormány idején született döntés
Fotó: Bach Máté

Terner Géza szerepe az Alstom-ügyben a gyanú szerint a kenőpénzek átjátszása volt a megvesztegetettek számára a pályázatot később elnyerő cég részéről. Ő lehetett a vesztegetés forrását fiktív tanácsadói szerződésekkel biztosító gazdasági társaság tulajdonosa és tényleges irányítója.

A bíróság döntése mögött az áll, hogy az osztrák ügyészség korábban már vizsgálta az ügyet és jogerősen megszüntette az eljárást, a hazai törvényszék szerint pedig kétszer ugyanazért a cselekményért nem vonató eljárás alá senki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.