Megtartották a történelmi magyar családok emléknapját

A Gróf Széchenyi Család Alapítvány hazánk történelmének példamutató formálásában szerepet vállaló családok ma élő leszármazottaival összefogva kezdeményezte az emléknapot, amelyet harmadik alkalommal rendeztek meg.

2020. 08. 29. 15:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén zárt körben tartották meg az eseményt, ahol minden évben több történelmi magyar család képviselteti magát, és rendezvényenként újabb és újabb családok gazdagítják a programot gondolataikkal. Az esemény megálmodója és fő szervezője a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kuratóriumi elnöke, Széchenyi Tímea, aki a múzeum alapítójának, gróf Széchényi Ferenc Pál fiának egyenes ági leszármazottja. Az emléknap lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők évről évre megemlékezzenek elődeikről és elmondják gondolataikat az aktuális közéleti, gazdasági kérdésekről. Az egyesület a tevékenysége által szeretne hidat építeni a múlt és a jelen, valamint a társadalom tagjai és a gazdaság, kultúra, oktatás, sport területén munkálkodó intézmények, szervezetek között – olvasható az eseményről szóló közleményben.

A Magyar Nemzeti Múzeum épülete, amelynek dísztermében harmadik alkalommal rendezték meg az eseményt.
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Délelőtt 10 órakor kezdődött a program a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében. A feldolgozásra kerülő kérdések között szerepelt többek között, hogyan látják a családok képviselői magyarságunk évszázadokon átívelő történelmi hatásainak ismeretében az új koronavírus miatt kialakult helyzetet, milyen jövőkép körvonalazódik előttük, hogyan látják a következő emberöltőt. Arról is szó esett, hogy mit lehet tenni nemzeti identitásunkért a kialakulóban lévő globalista világszemlélet ellensúlyozása érdekében?

A családok és kormányzat közötti párbeszéd elindulásának jegyében Bartha Péter főosztályvezető vett részt és tartott előadást az eseményen az Agrárminisztérium részéről. Felszólalásának témája a magyar mezőgazdaságra váró kihívások voltak.

A történelmi családok részéről felkért előadók többek között Bethlen Farkas, Károlyi György, Nyáry György és Szabó Antal, a Forgáts család képviselője. Beszédet tartott Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Huszár Pál egyháztörténész és Pajor András, a Keresztény Kulturális Akadémia elnöke. Az emléknapot ökumenikus emlékistentisztelet zárta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.