Megtört az angyalföldi ellenzéki együttműködés

Nem csitulnak az indulatok az MSZP és a Momentum között a főváros XIII. kerületében. Az ellenzéki koalíció gyengülése odáig fajulhat, hogy egymás ellen is indít jelöltet a két párt.

2020. 01. 02. 8:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csitulnak az indulatok az MSZP és a Momentum között a főváros XIII. kerületében. Az ellenzéki koalíció gyengülése odáig fajulhat, hogy egymás ellen is indít jelöltet a két párt. Legalábbis erre utalt Molnár Zsolt budapesti MSZP-elnök, aki 2022-t említve már előválasztásról beszélt. Ismert, Angyalföldön március elején tartanak időközi önkormányzati választást, miután a momentumos Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes lett, és ezért lemondott képviselői mandátumáról a kerületben. A két párt közti adok-kapok akkor kezdődött, amikor Kerpel-Fronius december elején előbb átadta a jelölés jogát az MSZP-nek, majd, – miután döntését saját pártja nem fogadta el – bemutatta a Momentum új jelöltjét. A balliberális párt szerint ugyanis az ellenzéki pártok közötti együttműködés szelleméből az következik, hogy ilyen esetben az addigi jelölőszervezetet illeti meg a jelölés joga. A szocialisták ezután a főpolgármester-helyettest szavahihetetlennek nevezték, szerintük pont ő rúgta fel azt a megállapodást, amely szerint a megüresedett helyre az MSZP indíthat jelöltet. A párt angyalföldi szervezetének közösségi oldalán azt írták, a Momentum nem első alkalommal csapta be őket.

„Kerpel-Fronius Gábor az önkormányzati választások előtt, a tárgyalások során többször kifejtette álláspontját, hogy öt évre vállalja a képviselői megbízatást. Az önkormányzati választások után is többször elmondta, hogy nem lesz főpolgármester-helyettes. Az a tény, hogy a főpolgármester-helyettes a választást követő egy hónap elteltével cserben hagyja választóit, megkérdőjelezi komolyságát, hitelességét. (…) A népképviselet helyett a pozíciót vállalta” – olvasható az oldalon.

A két párt közti csata nem ért véget, noha Kerpel-Fronius az ATV-ben nemrég visszakozva azt mondta, nagyon rosszul tárgyalt, nem lett volna szabad pártja nélkül ilyen ajánlatot tennie. Ezzel együtt kisstílű mandátumkereskedelemről beszélt a szocialisták részéről, akik szerinte megzsarolták annak idején, hogy átadja az adott körzetben a jelöltállítás jogát. Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke a fentiekre úgy reagált, ők nyitottak a megegyezésre, és még nem biztos, hogy két jelöltet indít az ellenzék. Molnár ugyanakkor azt is mondta, abból, hogy ki hogyan szerepel a márciusi időközi megméretésen, le lehet vonni valamilyen következtetést, azaz mindezt „előválasztásnak is tekinthetjük a 2022 felé vezető úton”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.