Biatorbágy jogi lépéseket tett a Füzes-patak szennyezése miatt

Régi probléma megoldását várja Biatorbágy önkormányzata a Pest Megyei Főügyészségtől. A Füzes-patakban évek óta észlelnek szennyezést az itt élők, hatásági vizsgálat is volt, eredmény eddig nem született. Az önkormányzat saját méréseket végeztetett, ezek adatainak birtokában kezdeményezett jogi eljárást.

Kerékgyártó György
Forrás: Facebook2021. 04. 28. 10:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Addig nem állunk meg, amíg a patak újra olyan tiszta nem lesz, mint volt – jelentette ki Tarjáni István, Biatorbágy polgármestere egy új videójában, amelyben arról számol be, milyen újabb lépéseket tett az önkormányzat a vízszennyezés megakadályozásában.

Mint azt megírtuk, a biatorbágyiak kellemetlen szagot és a víz habzását figyelték meg több alkalommal is. A polgármester korábbi videóinterjújában elmondta, januárban hatósági bejelentést tettek, amely nyomán a katasztrófavédelem szakemberei a patak környezetét, illetve a pátyi szennyvíztelepet vizsgálták meg egy helyszíni bejárás során. Március 30-án a katasztrófavédelem és a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szakemberei újabb, közös bejárást tartottak a telepen, és erre a vizsgálatra meghívták az önkormányzatot is. Vízmintát ekkor nem vettek úgy, mint az első alkalommal, ám a jegyzőkönyvet megkapta a polgármester is. A vizsgálat során a katasztrófavédelem megállapította, hogy az üzemelési napló nem áll rendelkezésre a pátyi telepen, illetve hogy a telep terhelése nagyobb, mint amit fel tud dolgozni Ennek ismeretében döntött úgy, hogy az önkormányzat egy saját szakértői vizsgálatot is megrendel egy újabb vízmintavétellel. Amikor ennek eredménye megszületett, akkor határozott az önkormányzat az ügyészségi bejelentés mellett. Ez mostanra megtörtént.

– Egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy a Füzes-patak újra élő legyen – mondta el az újabb videóban. – A mérési jegyzőkönyvet és a hozzá tartozó szakvéleményt benyújtottunk a Pest Megyei Főügyészséghez, és az ezt befogadta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.