Megújult Budán a szépvölgyi Macis játszótér

Harminckétmillió forintból újult meg a második kerület egyik emblematikus helyszíne, a Görgényi út végén található Macis játszótér. Az önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködése nem csupán a gyermekek kikapcsolódását, hanem a környezeti nevelést is garantálja.

2019. 08. 07. 8:30
null
A II. kerület közösségi tere egyaránt szolgálja a gyermekek és a felnőttek kikapcsolódását Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Libikóka, trambulin, hinta, csúszda és kényelmes hintaágy is került a megújult és megszépült Macis játszótérre. A gyerekek egymást váltva próbálták ki a főképp fából készült eszközöket tegnap Szépvölgyben.

A második kerület szívé­ben elhelyezkedő közösségi tér a helybeliek és a családok kedvelt színtere. – Ez a pont szimbolikus helyszín nekünk, akik itt élünk: a pilisi parkerdő közepét körbeöleli a második kerület.

Azt hiszem, a látvány, a hely atmoszférája magáért beszél, miért is szeretünk itt lakni, és mi, önkormányzati vezetők miért teszünk meg mindent, hogy élhető környezetet tartsunk fent a lakosaink és az utókor számára – fogalmazott Láng Zsolt lapunknak. A második kerület polgármestere azt is elárulta: személyes emlékei vannak a helyszínt illetően.

A II. kerület közösségi tere egyaránt szolgálja a gyermekek és a felnőttek kikapcsolódását
Fotó: Teknős Miklós

– Ez a játszótér a gyermekkorom egyik meghatározó színtere, amolyan gócpont volt a barátaimmal, akikkel szinte minden héten szombaton tíz órakor találkoztunk itt. A szüleink is elkísértek minket, innen indultunk el a különböző útvonalakon túrázni vagy átsétáltunk a vitorlázó-repülőtérre. Manapság pedig a gyermekeimmel járok ide, és ha időm engedi, akkor hajnalban vagy napnyugtakor a kutyámmal töltődünk fel ebben a környezetben – mondta.

Az erdei teret az egyik kislány rögtön egy hatalmas eséssel avatta fel, ám a szülők meglepetésére egyetlen hang nélkül állt fel és már szaladt is tovább. A Macis játszóteret ugyanis puha faháncs és fű borítja, hogy az eszközök mellett a környezete is biztonságos legyen. Az önkormányzatnak köszönhetően az emblematikus helyszín 32 millió forintból újult meg.

– A korszerűsítésbe nemcsak a játszótér elemei tartoznak bele, hanem szalonnasütő helyet, esőbeállót és letelepedőket alakítottunk ki, valamint teljes környezetrendezést végeztünk, tehát felújítottuk a parkolót és a lépcsőket is. Ez a játszótér ugyan nem a kerület tulajdona, de mindannyiunk számára fontos – részletezte Láng Zsolt.

Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója szerint a megújított játszótér mintapéldája a környezeti nevelésnek. – Egy közel százéves turistamondás szerint ahol az autó kezdődik, ott végződik a turistaság.

A mobilitás korában különösen aktuális ez az állítás. Fel kell tennünk azt a kérdést, hogy a mai kor gyermekei hogyan válhatnak természetszerető, az erdőt felelősséggel járó, bakancsos turista felnőttekké – mutatott rá, kiemelve, hogy ezeknek az értékeknek az átadását már a korai években érdemes elkezdeni.

– Az erdésztársadalom mellett az önkormányzat is fontosnak tartja a lakosság természetközeli kikapcsolódását, jó közérzetét – mondta. Hozzátette: a parkerdő működési területén hárommillió ember él, képviseletüket 117 önkormányzat látja el, a helyhatóságokkal napi kapcsolatban vannak.

– Ez nagyon fontos a lakossági igények felmérésé­ben, a partneri együttműködés kialakításában és a környezettudatos szemlélet formálásában – hangsúlyozta Reinitz Gábor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.