Idén is kiválasztották Magyarország legjobb tortáit + Fotók

Magyarország tortája 2020-ban a Curiositas – Kíváncsiság lett, az ország legjobb cukormentes tortája pedig a Szentivánéji Álom nevet viseli.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo, MTI, Facebook2020. 08. 04. 12:02
null
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén tizennegyedik alkalommal hirdette meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország tortája elnevezésű versenyt hazánk szimbolikus születésnapja alkalmából.

Az eseményen részt vett Szentkirályi Alexandra is, aki arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány során „mi magyarok bebizonyítottuk, hogy bármikor képesek vagyunk összefogni, erőt meríteni mások kitartásából, és erőt adni azoknak, akik a leginkább rászorulnak”. Az év elején még senki sem gondolta, hogy a 2020-as év más lesz, hogy rajtunk kívül álló okok miatt kevesebbet tudunk találkozni szeretteinkkel, barátainkkal és sokak munkája is megváltozik. A bizonytalan, olykor kellemetlen körülmények viszont kedvező változást is hoztak – mondta.

A kormányszóvivő hozzátette: az is bebizonyosodott, milyen fontos elődeink kétkezi munkája, amellyel felépítették az országot, és milyen kevesek lennénk azok nélkül, akik a tortákat, kenyereket sütik.

Fotó: Facebook/Szentkirályi Alexandra

A szakmai zsűri háromfordulós értékelés után hirdette ki a győztest. Először a nevezett tortákból választott ki a zsűri anonim módon hat tortát, a következő körben újrakóstolták a döntős tortákat, és javaslatokat tettek azok tökéletesítésére. Végül a döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kellett elkészíteniük a tortákat, melyeket szakmai szempontok alapján pontoztak.

Fotó: Facebook/Szentkirályi Alexandra

A verseny győztese Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmesterének alkotása, a Curiostas – Kíváncsiság lett. A torta fő összetevője a mogyoró, a mandula és a csokoládé, valamint a birsalma.

Immár megszokott módon az ország cukormentes tortáját is megválasztották, amit a JÓkenyér cukrászat csapat nyert Szentivánéji Álom elnevezésű kreációjával. A nyertes cukormentes torta ízvilágát a kellemesen savanykás, fahéjas meggylekvár és a könnyű meggyes habkrém adja, melyet a tejszínes-zabpelyhes angolkrém tesz teljessé. A tortát cukormentes fehér csokoládé fedi, melyet koszorúszerűen borít a liofilizált meggy.

A két győztes tortát augusztus 19-étől az ország számos cukrászdájában árusítják.

A 2020-as Szent István-napi kenyér a Balmaz Sütöde Kft. által készített – Fülep Zsolt és Fülep Ádám által bemutatott – hajdúsági házi kenyér lett. Az év leginnovatívabb kenyerének pedig a Hel Pékség Kft. – Szász Krisztián és Horváth Zoltán által bemutatott – rozmaringos burgonyás cipót választották.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.