Megvonhatják Gothár juttatását

A Magyar Művészeti Akadémia visszavonhatja Gothár Pétertől a Nemzet Művésze címmel járó havi 650 ezer forint juttatást.

Magyar Nemzet
2019. 11. 25. 6:49
GOTHÁR Péter
Dömös, 2018. augusztus 4. Gothár Péter rendező a Hét kis véletlen című játékfilm első forgatási napján a dömösi révnél 2018. augusztus 3-án. A film várhatóan 2019 végén kerül a mozikba. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) visszavonhatja Gothár Pétertől (képünkön) a Nemzet Művésze címmel járó havi 650 ezer forint juttatást – közölte az Origó, amely megkereste a szervezet színházművészeti tagozatának rendes tagját, az éppen Debrecenben játszó Kubik Annát.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A Kossuth-díjas színésznő nem kívánt az ügy részleteiről nyilatkozni, ugyanakkor jelezte: az MMA ma közleményben ismerteti álláspontját. A portál felhívta a figyelmet arra, hogy a címek kiosztásáról döntő akadémiának lehetősége van vizsgálatot indítani Gothár ellen, az eljárás eredményétől függően pedig akár meg is vonhatja a kitüntetést és a vele járó anyagi juttatást a női kollégáját vagy kollégáit zaklató rendezőtől. Hogy hány áldozata volt Gothárnak, továbbra sem egyértelmű.

A Katona József Színház közleményében többet említ, a rendező viszont csak egyet vallott be nyilvánosan.

Közben a Hvg.hu beszámolója szerint csaknem érdektelenségbe fulladt a Független Előadó-művészeti Szövetség színházi szexuális zaklatások és hatalmi visszaélések ellen meghirdetett kampányának nyitókonferenciája. Nem jöttek el a nagy színházak képviselői, színészek, rendezők, hogy a részvételükkel támogassák az ügyet – olvasható a tudósításban. Az Origó ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a kerekasztal-beszélgetés résztvevői is kerülni igyekeztek a Katona József Színházban történt botrány taglalását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.