Méltó emléket állítottak Széll Kálmánnak

A Széll Kálmán Alapítvány kezdeményezésére a Budapesti Történeti Múzeum által elindított pályázaton nyertes Tóth Dávid szobrászművész alkotása valósult meg.

2019. 06. 28. 11:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ma is szükség van Széll Kálmánhoz hasonló, méltóságot sugárzó vezetőkre, akik rendszerető közszolgaként teszik a dolgukat – mondta Budapest főpolgármestere csütörtökön, a dua­lizmus korának pénzügyminiszterét, kormányfőjét ábrázoló szobor leleplezésén.

Tarlós István a Széll Kálmánról elnevezett téren mondott beszédében hangsúlyozta: lényegesen több figyelmet érdemelnének a reálpolitikában alapos munkát végző, szorgalommal és szaktudással rendelkező politikusok. – Széll Kálmán is ilyen államférfi volt, akinek jelentősége annak ellenére vitathatatlan, hogy nem volt lánglelkű forradalmár, nem vezetett győztes hadseregeket. Nevéhez fűződik ugyanis az 1873-as nagy krach után kialakult pénzügyi válság kezelése, az államháztartás rendbetétele, az állami bevételek jelentős növelése, a pénzügyi igazgatás átszervezése – fejtette ki a főpolgármester.

Fotó: Kurucz Árpád

Varga Mihály pénzügyminiszter a beszédében úgy fogalmazott, tagadhatatlan a párhuzam Széll Kálmán és a polgári kormány 2010 utáni válságkezelő politikája között. A tárcavezető kiemelte, az idő bizonyította, hogy a kabinet jó döntéseket hozott, a magyar gazdaság ugyanis növekedési pályára állt, egyre többen tudnak elhelyezkedni, az államadósság és a költségvetési hiány pedig csökken.

A szobor elkészítésének igénye néhány évvel ezelőtt, a tér felújításakor merült fel. A Széll Kálmán Alapítvány kezdeményezésére a Budapesti Történeti Múzeum által elindított pályázaton nyertes Tóth Dávid szobrászművész alkotása valósult meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.