Mérföldkőhöz érkeztek a Néprajzi Múzeum építési munkálatai + fotók

2022 tavaszán szinte napra pontosan, a Néprajzi Múzeum alapításának 150. évfordulóján megnyílhat Európa egyik legkorszerűbb etnográfiai intézménye, amelynek kivitelezése nagyon jó ütemben halad. A 2017-ben elkezdett építkezés idén ősszel mérföldkőhöz érkezett: az épületegyüttes elérte legmagasabb pontját, ősszel pedig szerkezetkész állapotba kerül. Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa hangsúlyozta: az eddig otthontalan múzeum Európa és a világ élvonalába kerül. 

2020. 09. 11. 6:52
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszas vándorlása után a Néprajzi Múzeum végre „hazatér”. A szakmai és látogatói igényt is egyaránt kielégítő múzeumépület először költözhet a saját igényei szerint kialakított otthonba az 56-osok terén.

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa a sajtóbejáráson emlékeztetett: 2018-ban az építés alatt álló új Néprajzi Múzeum terve már világkarriert futott be, ugyanis elnyerte a „Világ legjobb középülete díját” a rangos nemzetközi ingatlanszakmai versenyen, valamint az International Property Awardson a „World’s Best Architecture” különdíjat is bezsebelte. A miniszteri biztos hangsúlyozta:

ez még mind csak a kezdet, mert a készülő kortárs épületegyüttes Európa egyik legkorszerűbb etnográfiai intézménye lesz, és a világ élvonalába kerül.

A képen: Baán László, Liget projekt miniszteri biztosa
Fotó: Havran Zoltán

A miniszteri biztos ismertette: a díjnyertes épület elérte legmagasabb pontját, az épületegyüttes pedig ősszel szerkezetkész állapotába kerül. A magyar Napur építésziroda által tervezett épület legmagasabb pontja a kritikák ellenére nem dominálja a teret. A felszín fölötti rész két, dombszerűen emelkedő épületrészre válik szét. Térszint fölött mintegy 1000 négyzetméteren a gyermek- és ifjúsági állandó kiállítás kerül kialakításra, továbbá látványos olvasóterem, kutatóterek, könyvtár és archívum, valamint vetítőterem is helyet kap. Baán László hozzátette: a tetőt borító, szabadon bejárható, parkosított zöldfelület pedig közösségi térként várja az érdeklődőket, valamint a liget többi részén is folytatódik a zöldfelületek megújítása.

Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója arról beszélt, hogy bár gyönyörű a Kossuth téren lévő Igazságügyi Palota, csodálatos márványterekkel és impozáns méretekkel, de nem alkalmas arra, hogy korszerű ismeretátadási tevékenységet és múzeumpedagógiát nyújtsanak a diákoknak és felnőtteknek. Emlékeztetett, hogy ott csak az egykori irodákból kialakított folyosókon, egy vonalban, egysoros elrendezésben lehetett megoldani a kiállításokat.

Az új épületben viszont az Igazságügyi Palota bemutatóhelyeihez képest háromszor több, összességében közel 7000 m²-es alapterület áll majd rendelkezésre a térszint alatt kiállításra, ezáltal pedig a 2500 ezer darabot számláló gyűjteménynek sokszorosa válik fizikailag is megismerhetővé.

A képen: Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója
Fotó: Havran Zoltán

Arról is beszámolt, hogy

a térszint alatt – ahol az épület hatvan százaléka kap helyet – az állandó kiállítások mellett, négy időszaki tárlatot tudnak majd befogadni, olyan infrastrukturális feltételekkel, amelyre korábban nem nyílt lehetőség.

Többek között itt kerül majd kialakításra a Kerámiatér is, amely gyűjteményről elmondható, hogy Európában szinte a legjelentősebb. Hozzátette: már nemcsak a Néprajzi Múzeum kiállításai tudnak megjelenni a külföldi társintézményekben, hanem ezentúl az intézmény is együtt tud működni és be tud fogadni kiállításokat, mert az időszaki terek erre lehetőséget kínálnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.