Mese a horgolt kokárdáról

Dac és hazaszeretet.

2020. 03. 15. 8:54
null
Pécel, 2019. március 15. A Pesti Hírlap egy száma a Kérek egy hírlapot! címû sajtótörténeti kiállításon Pécelen, a Ráday-kastély Márványistállójában 2019. március 15-én. Az április 14-ig látogatható tárlat anyaga sorra veszi a nagy magyar történelmi eseményeket. A vitrinekben az 1700-as évek kiemelkedõ eseményeirõl, az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról, a világháborúkról, az 1956-os forradalomról, az ûrutazásról és a magyar sportsikerekrõl tudósító újságok címlapjai láthatók a rendszerváltásig bezárólag. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március 15-én Felhévizy Félix hírlapíró mindig izgatott volt. (Most talán még a megszokottnál is jobban, hiszen első, ráadásul rögtön ünnepi tárcájára készült.) Hevesebben vert a szíve, hiszen nagyon megérintette a lelkét nemzetünk egyik legnagyobb ünnepe.

Volt egy titkos kis ládikója az íróasztalának fiókjában, ilyenkor mindig elővette belőle azt a kézzel horgolt nemzeti színű kokárdát, amit még nagymamája készített neki kisiskolás korában és feltűzte a szíve fölé a kabátjára.

Sokszor ugyan megmosolyogták érte bizonyos emberek, mondván, hogy „minek kell ezt kitűzni”, meg „nincs szükség a magyarkodásra”, satöbbi. De ő soha nem törődött ezekkel a hangokkal, mindig kitűzte a kokárdát.

A hírlapíró ezen a nemzeti ünnepen is – bár a koronavírus miatt ezúttal, elővigyázatosságból elmaradnak a megemlékezések – elmegy azokra a kultikus helyekre, amelyeket ilyenkor mindig meglátogat.

Végigjárja a márciusi ifjak nyomában a nemzeti emlékhelyeket, a Nemzeti Múzeumtól a Kossuth mauzóleumig. Szíve fölött a régi, kézzel horgolt kokárdával, amit mindig hatalmas büszkeséggel a lelkében viselt, akkor is, ha nem volt éppen „trendi”, vagy divatos.

Magában pedig azt dúdolja majd:

„Éljen a magyar szabadság, éljen a haza! ”.

És ezzel nem lesz egyedül...

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson ide: magyarnemzet.hu/poszt-trauma

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.