Mikor mit tegyünk koronavírus-fertőzés tünetei esetén?

Információk Covid–19-tünetek esetén: Mikor mit tehetünk? címmel lakossági tájékoztatót állított össze a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikája és Magatartástudományi Intézete. Az anyag számos hasznos információ mellett kiemeli, hogy az új típusú koronavírus-fertőzés okozta egyes tüneteket miként tudjuk otthon kezelni, és milyen panaszok fellépése esetén van szükség azonnali segítségre és a mentő hívására.

Veres László István
2020. 11. 30. 11:51
null
Strasbourg, 2020. november 13. Koronavírussal fertõzött beteget tolnak hordágyon egy mentõhelikoptertõl a strasbourgi Hautepierre kórházba 2020. november12-én. A beteget a Métropole de Lyon területi önkormányzat egyik kórházából hozták, ahol már nem volt több szabad betegágy a koronavírusos betegek számára. MTI/AP Fotó: Jean-Francois Badias
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mit tegyen otthon, ha koronavírus-fertőzésre utaló tünetei vannak, mi a teendő tesztelés előtt, mikor szükséges mentőt hívni, hol kapható lelki segítség? – egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ ad az a tájékoztató, amely a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának és Magatartástudományi Intézetének együttműködésében készült. Az anyag számos hasznos információ mellett kiemeli, hogy a Covid–19 okozta egyes tüneteket miként tudjuk otthon kezelni, hangsúlyozza a C- és a D-vitamin szedésének fontosságát, ajánlott dózisát, valamint az elegendő folyadékfogyasztás és pihenés kiemelkedő szerepét.

Az összeállítás arra is felhívja a figyelmet, hogy mely tünetek jelzik, ha azonnali segítségre van szükség.

A tájékoztatóban azt írják, hívja a mentőket a 112-es számon, ha az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja:

Súlyos vagy fokozódó nehézlégzés, fulladás (pihegés, légszomj, kékes ajkak, sápadtság); súlyos vagy fokozódó mellkasi, illetve felhasi fájdalom; hirtelen megjelenő súlyos vagy fokozódó, erős fájdalom; ájulás, eszméletvesztés; hirtelen jelentkező erőteljes szédülés, vagy hirtelen fellépő látászavar, illetve beszédzavar; súlyos, hirtelen megjelenő végtagi ügyetlenség, mozgászavar, bénulás; környezet által észlelt zavarodottság, zavartság; vérköpés, vérhányás, vagy csillapíthatatlan vérzés; tartósan fennálló, egyre fokozódó hányás vagy hasmenés.

A hatoldalas tájékoztató – amely arra is kitér, mit vigyen magával a kórházba az a beteg, akinél a mentők úgy ítélik meg, hogy biztonságosabb számára az intézményi ellátás – elérhető ide kattintva.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.